Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Духовното»Трансцендентална медитация

Трансцендентална медитация

Трансцендентална медитация
Снимка: Allinoch/ pixabay.com

Трансценденталната медитация е техника за избягване на разсейващи мисли и насърчаване на състояние на отпуснато съзнание. Методът стана популярен поради връзката си с Бийтълс, но този вид медитация продължава да се изучава и практикува днес заради ползите за здравето.

Според поддръжниците на трансценденталната медитация, когато медитирате, обикновеният мисловен процес е „трансцендентиран“. Той е заменен от състояние на чисто съзнание. В това състояние постигате перфектна тишина, почивка, стабилност, ред и пълно отсъствие на психически граници. Крайната цел е да се постигне състояние на отпуснато съзнание.

Много проучвания показват, че редовната медитация може да намали хроничната болка, тревожността, високото кръвно налягане, холестерола и нуждата от посещение на лекар. Медитацията, както трансценденталната, така и други ѝ форми, като цяло са безопасни и могат да подобрят качеството ви на живот.

Но експертите са съгласни, че медитацията не трябва да се използва като самостоятелно лечение за конкретно здравословно състояние или като алтернатива на конвенционалните медицински грижи.

В трансценденталната медитация се използва повтаряща се мантра, за да фокусира вниманието. Практиката има своите корени в индуизма. Можете обаче да практикувате медитация в нерелигиозен контекст.

История на трансценденталната медитация

Трансценденталната медитация е създадена от вече покойния Махариши Махеш Йоги. Той я създава въз основа на техника за медитация от текста на индуистките Веди. Махариши е роден като Махеш Прасад Варма. Той започва своята духовна работа като ученик на Свами Брахмананда Сарасвати (известен също като Гуру Дев), който е базиран в индийските Хималаи. След смъртта на своя гуру през 1953 г. той работи за развитието на своя стил на медитация за всички хора. До 1955 г. той сменя името си и започва да представя метода си в Индия, преди да тръгне на турне из други континенти. Техниката е официално наречена трансцендентална медитация, когато той я донася в САЩ през 1959 г. Махариши привлича вниманието на известни личности, включително членове на Бийтълс, предизвиквайки нарастване на интереса към нея. Бийтълс пътуват до Ришикеш, Индия, през 1968 г., за да научат за техниката от Махариши. През следващите няколко десетилетия Махариши продължава да обикаля света, за да разпространява своето послание, изгражда центрове по трансцендентална медитация и обучава учители, които да я преподават. Умира през 2008 г. в Холандия, на около 91-годишна възраст.

Как да правите трансцендентална медитация

Медитация

За да практикувате трансцендентална медитация, седнете удобно със затворени очи и мълчаливо повтаряйте мантра. Мантрата е дума, звук или фраза, която се използва за фокусиране на вашата концентрация. Когато се концентрирате върху звука на мантрата, вместо върху нейното значение, вие позволявате на ума си да се трансцендира напълно.

Как действа техниката на трансцендентална медитация

За разлика от някои форми на медитация, цялостната техника на трансценденталната изисква инструкции от сертифициран учител. Усвояването на този вид медитация преминава в три етапа:

Етап 1: Ще тренирате индивидуално с вашия учител по време на лична среща от 60 до 90 минути. След кратка церемония ви се дава мантра, която трябва да пазите в тайна. Някои последователи на трансценденталната медитация оприличават церемонията на пуджа или ритуал на поклонение, често срещан в индуистката вяра.

Етап 2: В следващия етап ще имате малки групови сесии с вашия учител (1, 5 до 2 часа на сесия). В тези сесии учителят прави следното: Обяснява практиката по-подробно. Прави корекции, ако е необходимо. Предоставя информация за ползите от редовната практика.

Етап 3: Около 10 дни след приключване на обучението учителят ще се срещне с вас отново (лично или дистанционно) за малка групова сесия и индивидуална, за да сте сигурни, че трансценденталната медитация работи за вас.

Практикувайте тази медитация два пъти на ден в продължение на 15 до 20 минути. Това обикновено означава веднъж сутрин преди закуска и веднъж следобед преди вечеря. Трансценденталната медитация не изисква никакви големи усилия, нито изисква концентрация. Вместо това на учениците се казва да дишат нормално и да фокусират вниманието си върху мантрата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest