sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митология»Мита за Артемизион – храмът на Артемида в Ефес

Мита за Артемизион – храмът на Артемида в Ефес

Мита за Артемизион – храмът на Артемида в Ефес

Митологията е цялостна фантастична наука, оставяща писмени следи за съществуващи герои, същества и божества в едни далечни, но славни времена.

Древногръцките митове дават на човечеството най-богатите велики разкази с цветуща символика и разнообразие от характери, поуки и обрати. Някои митични истории са засвидетелствани чрез паметници. Те са статуи, които в миналото са били посвещавани на велики богове, богини или герои, дали своя принос за народите чрез славен подвиг.

Храмът Артемизон е един от тези паметници, които били изградени в знак на почит и преклонение. Тази свещена историческа статуя е била свързана с името на богиня Артемида.

Какво гласи митът за Артемизон

Древногръцките легенди гласят, че построяването на град Ефес е дело на амазонките. През 560 г. пр. Хр. Крез възложил на Кносос и сина му Метаген да построят храм, който да е в почит на богинята на луната, покровителка на девойките и животните. В Гърция тя била известна под името Артемида.

Построеният храм се смятал за третото от седемте чудеса на света. Той е представлявал и най-огромният античен храм през онова време. Паметната постройка за Артемида е била една от най-възхитителните гледки за древните народи. Размерите на храма превъзхождали Партенона – платформата му била 131 на 79 метра.

Конструкцията имала за основа 120 мраморни колони високи 20 метра. Материалът, от който е издигнат храмът на Артемида, е бил бял мрамор. Вътре в него е била издигната статуя на богинята Артемида, висока около 2 метра. Тя била изработена от сребро, злато, черен камък и абанос.

Храмът на Артемида в Ефес

През 356 г. пр. Хр. Артемизон бил подпален и унищожен до основи от Херострат. Неговата цел била да извърши деяние, с което да си осигури слава. Малко по-късно Александър Велики възстановил храма, но той просъществувал едва до 3 век сл. Хр.

Тогава започнало западането на целия град Ефес. Вследствие той заедно с храма били разграбени от готите. След това последвало наводнение, което причинило още по-съществени щети.

Към наши дни единствената следа, останала от храма на Артемида, е една от мраморните му колони от повторното възстановяване на храма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest