sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Световна История»Най-успешните императори в историята

Най-успешните императори в историята

Най-успешните императори в историята

Преди демокрацията да се прояви императорите и царете били начело и управлявали обширни територии. Историческите книги и паметници ни дават свидетелства за всички императори, които някога са управлявали, но само няколко се открояват.

Най-великите от великите. Това са императори, които са спечелили най-жестоките битки или са управлявали територии, обхващащи цели континенти. Техните имена са записани с големи букви в историята.

Александър Велики

Роден е в Пела, древен град в гръцкото кралство Македония, от крал Филип II и кралица Олимпия, около 356 г. пр.н.е. Баща му бил крал, поради което Александър бил възпитан като принц и бил силно убеден, че раждането му е божествено. Александър получил образование от легендарния философ Аристотел, който оказал голямо влияние върху неговите убеждения и начин на живот. Това е един от най-успешните императори в историята.

Гай Октавий

Гай Октавий (роден през 63 г. пр.н.е.). основал Римската империя през 27 г. пр.н.е. Той бил праплеменник на Юлий Цезар. Произхождал от стария и богат род на Октавиите, от конническото съсловие.

Наполеон

Наполеон е сред най-успешните владетели в историята.

Роден през 1769 г. на остров Корсика, Наполеон бил във военно училище във Франция - етап от живота му, който определя цялата му кариера. Включването му в политическа власт било подхранвано главно от събитията от Френската революция, през която той помагал за осигуряването на победи за Франция и по късно за завладяването на почти целия познат свят.

Династията Цин

След установяването си в Китай, династията Цин бързо възприела китайската култура. Империята на Цин достигнала своя разцвет през 18 век, когато както територията, така и населението ѝ, значително нараснали.

След това нейният военен потенциал започнал да намалява и изправена пред масови бунтове и военни неуспехи, в средата на 19 век държавата изпаднала в тежка криза. Династията била свалена през 1912 година по време на Синхайската революция.

Калоян

С цел да получи императорска титла от Светия престол, той влязъл в кореспонденция с папа Инокентий III. Изпратен бил кардинал Лъв, който коронясал Калоян, правейки го единственият български владетел с католическата титла крал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest