sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митология»Коатликуe - ацтекската богиня на смъртта

Коатликуe - ацтекската богиня на смъртта

Мариана В.Мариана В.
Джедай
451348
коатликуе

Митологията на ацтеките е една от най-непознатите у нас, като причините за това са най-различни. От една страна има твърде малко е информацията за боговете на това древно индианско племе, от друга страна техните богове имат трудни за произнасяне имена, които могат да накарат и най-големият ентусиаст да си върже езика на възел.

На едно от централните места в ацтексия пантеон, заема Коатликуе, богинята на смъртта, тази, която е облечена в змийско осежда.

Но преди да ви разкажем повече за богинята на смъртта, ще ви разкажем как древните ацтеки са гледали на света.

Според тях Земята се намира в своята пета ера. И за да премине всяка една от тези ери, за да продължат да се сменят дните и нощите, трябва да се правят жертвоприношения на бога Слънце.

Именно жертвоприношенията са причината испанците да определят ацтеките като диваци и кръвожадни демони.

Древните ацтеки твърдо вярвали, че преди зората на петата ера, в която живеели те, над Земята властвала Коатликуе - богинята на Земята.

ацтекската богиня коатликуе

Коатликуе обитавала храма на върха на планината Коатепек. Един ден там паднало едно перо, което станало причина тя да забременее. В резултат на това богинята Коатлкуе дала живот на могъщият вожд на слънцето и войната - Хуитцилопочтли.

Когато дъщерята на Коатликуе - Койоксакуш, която символизирала Луната, разбрала за ажднето на Хуитцилопочтли, тя мнго се ядосала, затова събрала своите 400 братя (звездите на небето) и ги накарала да убият майката Коатликуе.

Но един от братята се смилява над майката, предупреждава я за атаката и така спасява живота ѝ.

Когато разбира за готвеното покушение, Хуитцилопочтли се пажда напълно нещастен и с меч ръа успява да надвие нападателите. Хуитцилопочтли успява да победи дори и сестра си, постигайки по този начин символична победа на Слънцето над Луната и звездите.

Богинята Коатликуе е почитана от ацтеките не само като богиня на смъртта, но и като богиня на плодородието, даваща живот на растенията, гледали са на нея като богиня на възраждането и южните звезди.

Според древните ацтеки Коатликуе е майка не само на Хуитцилопочтли, но и на Кетцалкоатл и и близнака му Шолот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest