Историята на Хетското царство

хатуша - столицата на хетското царство

Много древни народи, живели и изчезнали, са оставили по нещо на следващите поколения. Хетите не правят изключение, на тях се дължи изобретяването на бойната колесница, която им давала предимство в битките. А хетите са били войнствен народ и често воювали със своите съседи и с по-далечни народи, за да разширят територията си, или за надмощие в древния свят. Кои са хетите и какво знаем за тях днес?

Възникване на хетската държава и сведения за нейното устройство

Хетите са много древен народ. Установили се на територията на днешна Турция в средата на ІІІ хилядолетие преди Христа. Те са индоевропейски народ, за който се смята, че е живял на Балканския полуостров, и се е преселил към платото на Анатолия. Областта по това време е била важен културен център, развит на основата на земеделското производство.

През ІІ хилядолетие преди новата ера хетите обединили племената, живеещи наоколо, и създали хетската народност. Тя е в основата на създаденото Хетско царство. Основен станал хетският език, който е най-старият от всички индоевропейски езици, на който има изписани паметници. Хетският език вече е разчетен от езиковеда Бедржих Хрозни.

От писмените паметници, създадени с клинописно писмо, става ясно, че хетите са развивали търговска дейност. Били прочути майстори в обработката на желязото, от което произвеждали както земеделски оръдия на труда, така и оръжия. Известни са походите на владетелите Саргон и Нарамсин за завземане на територии и взимане на пленници, които ставали роби. През 1595 година преди новата ера владетелят Мурсил І превзел Вавилон и го разграбил. След завладяването и на древната Сирийска държава Хетското царство вече се доближило до другия световен хегемон - Египет, с когото започнало съперничество за световно господство.

хетско царство

При разкопките, направени в древната столица на хетите - Хатуша, са открити държавните архиви на царството, от които става ясно, че хетите са създали закони, по които се е управлявало царството. Начело на всеки град е стоял губернатор, който управлявал района от името на владетеля. Събранието на аристократите ограничавало властта на владетеля. Имало и огромна администрация.

Армията на войнствения народ е включвала и опълченски части, набирани измежду покорените от тях народи. Бойната колесница, която изобретили, била ударната сила на армията им.

Съперничеството между Хетското царство и Египет

През ХІІІ век преди Христа Хетското царство и Египет воювали за световното господство. Владетелят на хетите Муветали и египетският фараон Рамзес II срещнали своите армии в решителна битка при Кадеш. Това е най-голямата битка, която се е водила в древността. Хетският владетел извел на бойното поле 37 хилядна армия с 3500 бойни колесници, а срещу тях застанали 20 хиляди египтяни с 2 хиляди колесници.

В сражението не бил определен категоричен победител. Слънчевото затъмнение, което наблюдавали, им дало повод да решат, че боговете не одобряват кръвопролитието. Затова бил сключен мирен договор. Текстът на този договор е запазен днес и стои в централата на ООН като първият мирен договор в човешката история.

Краят на Хетското царство

Краят на държавата на хетите дошъл към 1200 година преди Христа в резултат на тежките войни с Египет и Асирия и нашествията на морските народи. В отделни провинции на територията на разпадналата се Хетска държава възникнали множество малки царства, благодарение на които цивилизацията на хетите съществувала още пет века.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest