Къде е изчезнал Немезис - двойникът на Слънцето?

Немезис
Снимка: Nnm.me

Слънцето е имало двойник при формирането си, но днес учените не са сигурни каква е съдбата му. Това твърдение изказаха физици от Университета Бъркли, които от години проучват теорията, че всички звезди във Вселената се формират по двойки.

Астрофизиците смятат, че когато във Вселената се ражда звезда, то тя никога не се формира самостоятелно, а се ражда в двойка с поне още една като нея, а понякога и две.

Пример за три звезди-близнаци, формирани едновременно може да се види съвсем близо - в съседната на Слънчевата система системата Алфа Кентавър, която е стабилна система от 3 звезди.

Наличието на стабилни системи с едно, две или три слънца винаги е обърквало учените, които нямат категорично мнение по въпроса дали звездите са се формирали едновременно или са формирани самостоятелно, но по-късно са се привлекли гравитационно.

В търсене на повече яснота учените от Бъркли направили радио анализ на гигантски молекулярен облак от наскоро създадени звезди, намиращи се в съзвездието Персей.

След това подложили данните на математически и статистически анализи, които показали, че подобни слънчеви системи могат да се образуват и обяснят, само ако теорията за звездите близнаци е вярна.

Именно това потвърждение кара учените от Бъркли да смятат, че нашето Слънце не е било единствена рожба, а най-вероятно е родено заедно с друга звезда, която те наричат Немезис (противник - лат.).

Те дори вярват, че присъствието на Немезис и неговата гравитация са станали причината за отклоняване на астероид, който е ударил Земята и е причинил измирането на динозаврите.

Земя и слънце

Но къде е близнакът на Слънцето днес никой не може да каже. Учените също се скептични, че Немезис може да бъде открит на небосклона.

Според данните от проучванията им при първоначалното формиране звездите двойници се намират на разстояние от поне 500 AU или 17 пъти дистанцията между Слънцето и Нептун.

След това пред тях има два варианта - да се разделят или да се приближат и да образуват стабилна бинарна система.

Това обаче не се е случило с нашето слънце и Немезис, които са се разделили и днес трудно може да се каже коя от милиардите звезди в галактиката Млечен път е двойникът на нашето слънце.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати