Зловещи ритуали, практикувани някога на Вси Светии

Хелоуин

В последните години Хелоуин става все по-популярен дори и в България. Празникът, който е смятан за католически, е много по-стар от християнството. Той е произлязъл от езическия ритуал Samhain (Сауин, Самхейн, Самайн и Шоен), практикуван от древните келти във времената, когато бариерите между света на живите и мъртвите били много по-мъгливи. В самото му начало Хелоуин не бил точно весел празник, а зловещ ритуал с ужасяващи практики. Ето и някои от тях.

Кралските убийства в Ирландия

В огромните блата на Зеления остров дори и днес биват откривани мъртви тела, напълно запазени в дебелия слой торф. Археолозите в началото били впечатлени, че всеки от мъртъвците бил представител на висшата класа на древните келти. Характерните белези по тях показали, че тези аристократи били принесени в жертва. Множество проучвания показали, че в миналото при дълъг период на глад, суша или пък след преживяно поражение хората обвинявали владетеля си и го принасяли в жертва на боговете.

Възходът на мъртвите

В древни времена по време на Хелоуин децата не обикаляли от къща на къща, за да събират лакомства. Точно напротив – те се криели от ужас в килерите заедно с техните родители. Вярвало се, че по време на празника мъртвите излизали и се завръщали по домовете си и крадели души. Точно и затова хората поставяли дарове пред вратите си, за да умилостивят мъртвите, но в същото време се криели зад здраво залостените си врати.

Зловещите костюми

Samhain

Дори и в древността хората се обличали в костюми, но те значително се различавали от тези, които децата носят днес. Древните келти се маскирали като мъртъвци, за да не ги разпознаят мъртвите им събратя и да не им откраднат душите. За целта хората се намазвали целите с черна кал, слагали слама на главата си, а тялото си покривали с прясно одрана кожа на прасе или овца.

Детските жертвоприношения

В най-ранните дни на празнуването на Хелоуин, легендите разказват, че празникът започвал с жертвоприношение на дете. Хората вярвали, че това било желанието на боговете. В центъра на всяко село имало огромен тотем. До него келтите поставяли дарове – царевица, дивеч, плетива, керамика и детски трупове. Тези зловещи ритуали били подробно описани от първите монаси, дошли в Ирландия, за да проповядват християнството.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати