Най-забавните неща, които са се случили по време на Студената война

Пентагона

Студената война е един от най-напрегнатите и разрушителни периоди в човешката история. В годините между 1945 и 1989 самото съществуване на цивилизацията бе поставено под въпрос. Тогава в ума на всеки бе ядрената война.

В същото време Студената война е и един от най-конструктивните периоди, който човечеството е преживявало. Конкуренцията между САЩ и СССР накара хората да напуснат дори и Земята. Бяха направени и редица научни открития. В следващите редове обаче няма да пишем за това, а за по-малко известни аспекти на войната. Това включва гафове, международни каши и странни факти.

В СССР мислели, че в сградата в центъра на Пентагона е съсредоточена цялата власт на САЩ. Точно и затова всички руски ядрени рекети били насочени натам. В действителност тази сграда е лавка за закуски.

Мечка

Съединените щати използвали истински мечки, за да тестват аварийното катапултиране на самолетите си.

Първият човек, използвал термина Студена война, е авторът на романа 1984 – Джордж Оруел.

Първоначално терминът Tрети свят не означавал бедна държава или народ, а страна, която не се е обвързала нито със САЩ, нито със СССР.

В САЩ са правени планове за взривяване на атомна бомба на Луната. Целта била да се покаже военната мощ. За щастие идеята никога не е била приложена.

Канада насилствено заселила много от инуитите в северните части на страната, за да утвърди своя суверенитет в Арктика.

Операция Котенце е реална мярка, предприета от ЦРУ. В нея котки били оборудвани с шпионска техника. Първата мисия обаче се провалила, когато кола прегазила пухкавия агент. Не е изненадващо, че след това проектът за 15 милиона долара бил закрит.

Най-голямата детонирана ядрена глава имала названието Царската бомба. Тестът бил проведен в Арктика, а вдигналият се след детонацията облак бил 7 пъти по-висок от връх Еверест.

Най-забавните неща, които са се случили по време на Студената война

През 1983 г. съветските компютърни системи алармирали, че американците са изстреляли срещу Русия няколко ядрени рекети. Дежурният полковник Станислав Петров не повярвал и не дал заповед за отвръщане на удара. Той се оказал прав. Компютърът бил повреден, а ядреният холокост бил предотвратен.

Според Фабио Ескаланте, отговорник на охраната на Фидел Кастро, ЦРУ се опитало да убие кубинския лидер цели 638 пъти. Малко преди да почине, бащата на революцията каза, че ако има олимпийска дисциплина за оцеляване след покушения, той ще има няколко златни медала.

Фидел Кастро

Учени наблюдаваха странно поведение на благородните елени, живеещи в Чехия и Германия. Различните животни от двете страни на границата отказват да пресекат мрежата и се движат точно по линията, макар и днес да няма ограждения. Причината затова се крие в намиращите се там до 1989 година електрифицирани огради.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати