Християните почитат днес Събор на Архангел Гавраил

Християните почитат днес Събор на Архангел Гавраил

На 26 март според християнските канони се чества Събор на Свети Архангел Гавраил – ангелът, който известил на Дева Мария, че ще роди Божия син. Гавраил от иврит означава Божия сила.

На днешния ден празнуват всички с името Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела, Габи.

Свети Гавраил е един от седемте архангели, които възнасят молитвите на хората към Бог, разкрива пророчества и защитават от злото вярващите на земята. Като един от архангелите той е натоварен със задачата да разкрива различни тайни и да предава послания на вярващите.

И в Източното Православие, и в западното християнство светецът е изобразяван с цъфнала лилия в ръка, което е символ на непорочността и символ за самия светец.

В народните вярвания той е почитан като властелин на огъня, водата и узряването на плодовете.

Архангел Гавраил е и благовестителят, който предрекъл раждането на Йоан Кръстител. По тази причина светецът се свързва най-вече с благите вести.

Три дни след смъртта на Дева Мария той ѝ съобщава, че Бог е решил да я прибере при себе си. Последното ѝ желание, преди да напусне земния свят, било да види апостолите на Христос заедно.

Архангел Гавраил е един от двамата архангели заедно с Архангел Михаил, който е разтълкувал пророчествата на свети Данаил.

В западноевропейските рицарски епоси той е описван като ангелът, който изпраща пророчески сънища на Карл Велики и му напомня за неговата мисия – да защитава християните в Западна Европа.

В апокрифната книга Книга на Енох архангелът е представен като началник на Рая. Често той е изобразяван пред северните порти на Небесното царство.

Вярва се, че Архангел Гавраил изпълнява молитвите за зачатие при желание за бебе. Той се приема и като покровител на хората с артистични професии и тези в сферата на образованието.

Светецът насърчава вярващите да работят за духовното, емоционално и морално развитие, с което ще усъвършенстват душата си. Той помага на християните да избегнат илюзиите и да взимат мъдри решения.

Архангел Гавраил почитаме и на 13 юли.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати