Християните почитат днес Свети Архангел Гавраил

Християните почитат днес Свети Архангел Гавраил

Ден след Благовещение според християнските канони се отдава почит на Свети Архангел Гавраилангелът, който известил на Дева Мария, че ще роди Божия син. Гавраил от иврит означава Божия сила.

На днешния ден празнуват всички с името Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела, Габи.

Свети Гавраил е един от седемте архангели, които възнасят молитвите на хората към Бог, разкрива пророчества и защитават от злото вярващите на земята. Като един от архангелите той е натоварен със задачата да разкрива различни тайни и да предава послания на вярващите.

И в Източното Православие, и в западното християнство светецът е изобразяван с цъфнала лилия в ръка, което е символ на непорочността и символ за самия светец.

В народните вярвания той е почитан като властелин на огъня, водата и узряването на плодовете.

Архангел Гавраил е и благовестителят, който предрекъл раждането на Йоан Кръстител. По тази причина светецът се свързва най-вече с благите вести.

Три дни след смъртта на Дева Мария той ѝ съобщава, че Бог е решил да я прибере при себе си. Последното ѝ желание, преди да напусне земния свят, било да види апостолите на Христос заедно.

Архангел Гавраил е един от двамата архангели заедно с Архангел Михаил, който е разтълкувал пророчествата на свети Данаил.

В западноевропейските рицарски епоси той е описван като ангелът, който изпраща пророчески сънища на Карл Велики и му напомня за неговата мисия – да защитава християните в Западна Европа.

В апокрифната книга Книга на Енох архангелът е представен като началник на Рая. Често той е изобразяван пред северните порти на Небесното царство.

Вярва се, че Архангел Гавраил изпълнява молитвите за зачатие при желание за бебе. Той се приема и като покровител на хората с артистични професии и тези в сферата на образованието.

Светецът насърчава вярващите да работят за духовното, емоционално и морално развитие, с което ще усъвършенстват душата си. Той помага на християните да избегнат илюзиите и да взимат мъдри решения.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати