sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Йогийски дихателни упражнения

Йогийски дихателни упражнения

Йогийски дихателни упражнения

Дихателните практики, или както са известни на санскрит – пранаяма – са задължителна част от йогата. Да се практикуват асани без дихателни упражнения е немислимо.

Ползата от йогийските дихателни упражнения е огромна. Като изпълнявате редовно пранаяма, успокоявате ума си, спомагате за здравето на белите ви дробове и на диафрагмата.

Сутрешните дихателни упражнения се наричат удияна бандхи. Правят се след утрешния тоалет. Пие се една чаша вода и се сяда с изправен гръб, върху възглавница, сложена върху петите на краката, които са сгънати в коленете.

дихателни упражнения

Вдишва се рязко и бързо, все едно дърпате въженце, което сте вързали за пъпа си, но от вътрешната страна на тялото, и след това рязко го отпускате при издишване. Така вдишвате и издишвате между сто и четиристотин пъти.

В началото е добре да не се престаравате, за да не ви стане лошо. Стотина пъти са напълно достатъчно през първите седмици от практикуването на дихателните упражнения.

Йога

Следва бхастрика – мощни вдишвания и издишвания с максимална амплитуда и скорост. Изпълняват се десет или петнадесет пъти, но може да усетите прилошаване. Ако това стане, веднага спрете.

След последното издишване от тази серия си поемете въздух бавно и спокойно. По време на това упражнение се опитайте да не мислите за нищо. Ръцете ви трябва да са сплетени така, че да ви е удобно.

Пранаяма може да се изпълнява и в движение. Докато вървите, дишайте през носа. Изпълнявайте практиката по следния начин – вдишвате, като правите осем крачки, след това броите още четири крачки и издишвате. Практиката се прави в продължение на десетина минути.

Не е необходимо да сте посветили живота си на занимания с йога, за да правите дихателните практики. Те са много полезни за организма, освен че даряват със здраве, те прочистват ума и даряват със спокойствие.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати