sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Щастие и успех»Силата на положителното мислене и позитивната нагласа

Силата на положителното мислене и позитивната нагласа

положителна нагласа

Животът днес е изпълнен с толкова стрес, трудности и предизвикателства, че човек често губи посоката и се чувства безсилен да се справи с множеството задачи пред себе си. Те го затрупват и създават усещане за безизходица и обреченост.

Как да се противопоставим на трудностите, как да се научим да се справяме с тях?

Нужно е само едно нещо - да поддържаме положителна рутина в живота си. Наричат я просто позитивно мислене. Някои го възприемат като плацебо ефект за трудните моменти в живота. Тази възможност е много добра, но всъщност не е само тя.

Създаването на автоматично положително мислене и поведение е още по-добра възможност, която ще направи живота значително по-лесен.

Какво на практика значи това? Означава, че начин да се поддържа позитивно мислене съществува, както и пристрастяване към него на биологично ниво.

Как се случва позитивното мислене и защо ни е нужно?

Умът доставя на тялото химикали, които съвпадат с емоциите. Положителните мисли доставят щастливи химикали. Колкото повече един индивид поддържа позитивно мислене, толкова повече умът му излива щастливи химикали в тялото. А те пораждат все по-голяма нужда от още количество от тях, докато процесът стане автоматичен.

Като резултат индивидът получава по-интелигентен мозък. Изследванията на позитивната психологическа наука показват, че позитивният тип мислене създава повече пътища за невроните и това повишава способността за решаване на проблемите. Позитивното мислене играе роля на суперхрана за мозъка, която го поддържа и развива.

Създава и по-висок общ тонус, укрепва имунната система, повишава нивата на хормона на щастието, а всичко това влияе благотворно на здравето както на физическо, така и на психическо ниво. Хората с положително мислене не страдат от депресии и не познават сривовете в нервната система.

положително мислене

Съществуват редица центрове на позитивната психология, където хората се обучават да бъдат позитивни. Това може да се постигне и самостоятелно чрез следване на някои прости правила.

Като начало трябва да е ясно, че позитивното мислене е въпрос на нагласа - дали чашата е наполовина пълна, или наполовина празна. Изчистването на съзнанието е първата стъпка.

Способността на човек да се радва на малките неща в живота неминуемо води до убеждението, че щастието не е печалба от лотарията, която се пада на малцина щастливци, а напълно свободно състояние, достъпно за всеки човек. Трябва само да му се даде шанс.

Способността да се приемат леко неприятните неща и моменти от всекидневието. Човек трябва да отдава сили и енергия за истинските трудности, а не да я разпилява в ежедневните битовизми.

Вярата в собствените сили и възможности е много важна. Тя дава увереност, че всичко е преодолимо. Без нея няма път напред.

Важно е човек да се съсредоточи в себе си и да не се сравнява никога с другите. Никой не може да бъде напълно в обувките на околните, за да знае какво им е и затова сравненията с тях са напълно излишни.

В тежките моменти човек трябва да мисли за това, което му носи радост. Тези мисли са вълшебното хапче, което ще разсее сивите мъгли на отчаянието и моментната слабост.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати