Престъплението от страст, което разтърси Холивуд

Престъплението от страст, което разтърси Холивуд

Уилям Дезмънд Тейлър
Снимка: wikimedia.org

През 1910 година Холивуд е бил далеч от сегашния си блясък, но дори и в тези години всеки е мечтаел да стане известен. Заедно с продуцирането на първите филми обаче, периодът на ранния Холивуд се свързва и с едно разтърсващо убийство, което все още е обгърнато с мистерия.

Когато се говори за първите стъпки на филмовата индустрия, на преден план излиза името на Уилям Дезмънд Тейлър – актьор и режисьор, работил по десетки филми. Но историята не го свързва толкова с неговата работа, колкото със загадъчното му убийство.

Първият пробив на Тейлър е в лентата The Awakening. По това време той още завършва образованието си в пансион в Канзас и се жени за приятелката си Америка. В следващите години режисира поне 40 филма и участва в първите каскади в киното като скок от въжен мост и яздене на кон в галоп.

Бил общителен човек, а яркият му талант обещавал бляскава кариера. Всичко това приключва на 2 февруари 1922 година, когато асистентът му Хенри Пийви го открива мъртъв.

Тейлър е бил застрелян, като куршумът е намерен между врата и рамото му. В началото полицията решила, че става въпрос за обир, но при огледа на местопрестъплението не били открити следи от влизане с взлом.

Уилям Дезмънд Тейлър
Снимка: wikimedia.org

Съседите казали, че в нощта на убийството чули звук от огнестрелно оръжие и видяли мъж с тъмна коса да напуска апартамента на Тейлър.

Полицията обаче разбира друго. Последният човек, който е разговарял с режисьора, е актрисата Мейбъл Норман. Тя казва, че е посетила режисьора, за да вземе няколко книги и хвърля подозренията върху неговия асистент – Хенри Пийви.

Според нея той предлагал услугите си на мъже и имал проблеми с властите заради фалшифициране на документи. Пийви пък свидетелства, че Мейлъл е наркоманка и за доза кокаин ще натопи всеки.

В разговорът си с него пред тях изниква нов заподозрян – Мери Майлс Минтър. Тя и майка ѝ Шарлот Шелби били гневни на режисьора, че след връзката си с Мери той не ѝ дал обещаната роля. Не е ясно колко дълго е продължила извънбрачната им връзка, но престъпление, провокирано от страст, изглеждала логичната развръзка на случая.

В дома на Шелби е открит 38-калибров пистолет, с какъвто е убит Тейлър, а при разпита Мери не успяла да сдържи гнева си заради изплъзналата ѝ се слава. Уликите обаче били косвени и обвинение срещу тях така и не е повдигнато.

Мейбъл Норман
Снимка: wikimedia.org

С това обаче разследването не става по-малко заплетено. Няколко дни след убийството става ясно, че режисьорът е имал таен живот. Преди да пристигне в Холивуд, той е живял в Ню Йорк, имал е жена и дете, а истинското му име е било Уилям Тънър.

Освен това не се занимавал само с кино, а и финансирал разкопките на златотърсачи в канадския район Юкон. До тази история стигат и медиите, което прави решаването на случая невъзможно.

Убийството било украсено с измислени факти, а още първия месец 300 души пристигат в полицията, за да признаят, че те са убили Уилям Тейлър. Но арестувани няма, а престъплението остава сред неразгаданите случаи.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати