Това са солените хора от Иран, които шокираха света

Това са солените хора от Иран, които шокираха света
Снимка: Ancient Origins

Солените хора – така са наречени човешките мумии от Иран, мумифицирани чрез сол. Човешките останки са открити в солни шахти на територията на Иран.

Находката е открита в село Хамзелу, западно от град Зенджан. В периода 1993-2010 година там са открити общо 6 мумии. Уникалното е, че са мумифицирани по естествен път чрез сол – един от най-сложните и рядко използвани методи за постигане на подобни резултати.

Първият солен човек е открит през декември 1993-та година. Тялото е имало брада и дълга коса. До останките са открити 3 железни ножа, сребърна игла, останки от кожена връв, половината от вълнен панталон, точило, орех, прашка, парчета керамика, плат с шарки, долна част от крак в кожен ботуш, няколко счупени кости /виж галерията/.

Вторият солен човек е открит през 2005-та, а през 2006-та се разкриват останките на още трима човека. Последните шест души са открити през 2010-та година.

Всички открити мумии са перфектно запазени. Причината е, че тази форма на мумификация, макар и рядко срещана, е една от най-естествените и близки до природата и запазва останките много добре.

От 2006-та година насам останките се изследват от най-различни специалисти. Те са разнородни – на жена, юноша и мъже. Първата открита мумия е на мъж и е на 1700 години. Запазен е единият ѝ крак, обут в ботуш. Златната обеца на едното му ухо показва, че приживе този човек явно се е ползвал с определена власт и влияние. Двама от солените хора са загинали в периода от 250 г. пр. Хр. до 220 г. сл. Хр., а останалите трима - през 550 г.-330 г. пр. Хр.

Солните шахти не са нетипични за тези места. Те съществуват от хиляди години и в тях се полагат хора, умирали в различни епохи. При откритите се забелязва нещо изключително интересно – те са една и съща кръвна група. За момента има много теории защо това е така, но никоя не е доказана.

Всички открити солени мумии са много внимателно изследвани. Един от интересните разкрити факти е, че всички те са се хранили с полусурово месо.

От 2008 година насам министерството на индустрията на Иран отменя разрешението за добив на минерални соли на мястото на разкопките. Местността днес се ползва със статута на научен и изследователски център за исторически проучвания.

Разкопките в солните шахти продължават усилено с участието на различни групи и екипи от реномирани международни специалисти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати