Убасуте - ритуалът, с който японците оставяли майките си да умрат от глад

1 от 3 Снимки
Убасуте

В годините на бедност и глад японците изпълнявали една доста нехуманна практика, наричана убасуте, което означава изоставяне не възрастна жена. Когато изхранването на семейството ставало трудно, те се лишавали от най-възрастния член.

Все още се спори дали тази традиция в действително е съществува или е по-скоро мит.

Според разказите обаче при тежки условия, когато реколтата била малко и семейството започвало да живее в оскъдица, синовете се принуждавали да носят най-възрастните в семейството до планинско било и да ги изоставят.

Практиката се изпълнявала, за да се облекчат останалите членове на семейството и да има повече храна за тях.

Мнозина определят убасуте са чиста измислица, но пък, от друга страна, в Япония има гора, наричана Гората на самоубийствата, и се смята, че именно там синовете изоставяли своите майки.

Ритуалът се изпълнявал като синът носел възрастната жена, а след като я изостави, за да има достатъчно храна за останалата част от семейството, хвърлял клонки по пътя към дома.

По този начин показвал, че майката се е съгласила с ритуала и няма да се върне обратно в къщата, въпреки че пътят е обозначен.

След като възрастния човек бил оставен в планината, той не правел нищо друго освен да чака смъртта си. Тя идвала скоро с глада, дехидратацията, студа или комбинацията от всичко това, но както може да се предположи - била бавна и мъчителна.

Друга разказва, че възрастните не винаги са оставяни в планини, а и в гъсти гори. Идеята на убасуте е, че човек трябва да бъде изоставен без храна и покрив над главата.

За ритуала се заговорило отново през 2015 година, когато японецът Катсуо Куракава призна, че го е извършил със сестра си. След аварията на АЕЦ Фукушима през 2011 година тя губи краката си и се превръща в товар за семейството.

На практика те са били на улицата след природното бедствие и трудно откривали храна, заради което японецът решил да изостави саката си сестра.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати