Гроб на тракийска принцеса откриха български археолози

Археология

Скален гроб на тракийска принцеса беше намерен при разкопки край село Бенковски. Ръководители на експедицията са младите учени Любен Лещаков и Яна Димитрова от Националния археологически институт с музей.

По сребърната диадема екипът е разбрал, че останките на младата жена принадлежат на принцеса.

Гробната камера е била изсечена в скала, а около цялото място са били разположени големи късове скали.

Принцесата е била погребана с 60 предмета, две трети от които са сребърни, казва Любен Лещаков, цитиран от 24 часа.

11 пръстена – 6 сребърни и 5 бронзови, обеци, фибули и висулки са останалите украшения, които придружили знатната особа в задгробния ѝ живот.

Най-интересното обаче е, че тялото на тракийската принцеса е било разчленено, което е доказателство за практикуването на орфееви обичаи. Те са се извършавали само с починали от висшата прослойка на племето и пресъздавали разкъсването на Орфей от вакханките.

Диадемата на принцесата е в много лошо състояние, защото е произведена от изключително тънко сребърно фолио и предвид възрастта ѝ е почти пред разпадане, пояснява професор Лещаков.

Археолозите се надяват екипът от реставратори да спаси накита и той да бъде представен в най-доброто си възможно състояние.

Предполага се, че погребението се е състояло през втората половината IV век или началото на III век преди Христа. По това време е управлявал Александър Македонски.

Предположенията за датирането на гроба се основават на намерена сребърна монета, изсечена в Маронея. Тя изпълнява функцията на т.нар. харонов обол.

Поставяла се е на езика на мъртвеца, за да може с нея да заплати на лодкаря Харон, който прекарвал мъртвите през реката на скръбта в подземното царство на Хадес.

Единствено обаче по-подробно проучване на човешките останки и артефактите може да определи точния им исторически период.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати