Историята на Езекил

библейски образи - езекил

Езекил е библейски персонаж, пророк. Произхожда явно от свещенически род, тъй като добре познава законите и ритуалите, изпълнявани в храмовете. Името му в превод от еврейски има значение на Бог подкрепя.

Сведенията за него са оскъдни, знае се, че баща му се казва Вузия, но няма никакви конкретни данни какъв е и от къде произхожда. Има данни, че ранните години на Езекил преминават в Ерусалим, но по-късно той е откаран във Вавилон, като един от Израилевите пленници.

Цар Йоахин и 10 хиляди други почитани израилтяни са откарани в плен през 597 година преди Христа в резултат на нашествието на Навохудоносор.

По време на пленничеството си Езехил живее в собствена къща във Вавилон, в едно село близо до Нипар, намиращо се близо до река Хевар. Пет години след заточението си той е призован да бъде пророк. Тогава е 30-годишен. Той пророкува в продължение на 22 години. Бил е женен, но жена му умира в деня, когато Ерусалим е обграден от вавилонците.

Цялото служене на Езекил е към пленниците във Вавилон. Езекил проповядва на заточените израилтяни, че Вавилон ще покори земята им и ще я унищожи напълно.

Тези вести са лоши за пленниците, но те се надяват, че това състояние е временно и ще се завърнат у дома. Тази надежда обаче умира напълно, когато Навохудоносор разрушава Ерусалим напълно 11 години след Второто нашествие.

Цялата творба на Езекил обхваща 3 главни въпроса:

Йерусалим

1. Пророчества за съдбата на Ерусалим

2. Пророчества за други народи

3. Пророчества за възстановяването на Израел

Целта на Езекил е да напомни на заточениците защо ги е сполетяла тази съдба, да изтъкне основните им грехове - отказ от следване на божите повели, идолопоклонничество, обвързване с чужденци.

Езекил използва много образен език, за да обрисува пороците на своите съплеменници, използвайки сравнения от растителното и животинско царство.

Сам той символизира събитията, които предстоят чрез различни похвати - лежи на едната си страна, за да покаже неудобствата на обсадата, изважда багаж като при плен, за да покаже предстоящото изгнание и други.

Според сведенията Езекил получава видения, чрез които пророкува в будно състояние. Той предава божията истина на своя народ и на другите народи, превръщайки се в божи вестител.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати