Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Световна История»Втората световна война - кратка история

Втората световна война - кратка история

Втора световна война
Снимка: Łukasz Dyłka Pixabay

Преди 81 години избухва Втората световна война, най-кръвопролитната в човешката история, отнела живота на 50 милиона души.

Ако погледнем зад хода на събитията, ще видим, че големите войни рядко избухват заради различни причини от най-важната и съществена, а тя е промяната в развитието и съотношението между потенциала и възможностите на водещите държави. Или казано съвсем кратко - когато е нарушен балансът на силите, който поддържа мирното им съществуване.

Мястото на ІІ световна война в историята на света

Най-тежката от всички войни - Втората световна, започва като конфликт с ясно изразени геополитически цели, но след 22 юни 1941 година преминава във война на идеологии, а по-късно в тотална война.

Този невиждан конфликт обхваща огромен боен театър - в Европа, Африка, както и азиатско-тихоокеански. Продължава 6 години, в нея взимат участие 61 държави. Бойните действия се водят на територията на 40 от тях и в акваторията на 3 океана.

Войната предизвиква такива огромни по мащаб събития като масови депортации, в това число на цели етнически групи и народности, геноцид и разселване на милиони хора.

Военните действия включват използването на най-нови технически открития и безпощадно разрушаване на исторически и културни ценности, варварско отношение към цивилни граждани.

Променени са насилствено границите на много държави. Най-важното следствие от войната остава разделянето на света на две политически системи, което доминира световната политика, определя развитието на света за дълго време и променя съдбата на милиони.

България също не остава незасегната от глобалната война.

Прокламираната политика на неутралитет през 1939 година се променя през 1941 година, когато страната ни е присъединена към Оста - Германия, Италия, Япония. Навлизайки в активна военна фаза, България търпи значителни загуби. Бомбардировките над София причиняват значителни разрушения, а участието във войната в крайната фаза предопределя развитието на страната за десетилетия напред.

Въпросът на чия страна е победата от Втората световна война най-правилно може да бъде формулиран така: на каква цена е постигната?

Кратка история на Втората световна война

Втората световна война представлява поредица от военни действия, извършващи се на огромна територия, надхвърляща границите на Европа, с непрекъснато промяна на съотношението на силите и съюзниците. Никой не излиза незасегнат от войната и всъщност губещи са всички - победители, и победени.

Втора световна война въздушни нападения

За начало на войната се сочи датата 1 септември 1939 година, когато Третият райх напада Полша. В тази първа голяма битка Германия изпраща 1. 5 милиона свои войници и 50-хилядна словашка армия.

На 17 септември в Полша навлизат 800 хиляди съветски войници.

Срещу това нашествие Полша противопоставя 950-хилядна армия. До края на тази първа кампания съюзниците на Полша-Великобритания и Франция не се включват във военните действия.

Полша бързо е завладяна и анексирана. Все пак не капитулира, а полското правителство работи в изгнание. Полски военни части се изтеглят към Румъния и Прибалтика и воюват по-късно срещу Оста.

Вторият голям военен конфликт в рамките на Втората световна война е между Съветския съюз и Финландия заради отказа на Финландия да подпише договор за взаимопомощ със Съветския съюз, както и да отстъпи части от територията си Съветско-финландската война продължава от ноември 1939 до март 1940 година.

Месец след това Германия напада Дания и Норвегия, за да осигури доставките си на желязна руда от Швеция. Дания капитулира за часове, а Норвегия е окупирана след 2 месеца. В тази кампания Вермахтът разчита на 122 хиляди войници, докато срещу тях воюват 164 хиляди норвежци, датчани, британци и поляци.

Преди да нападне Франция, Германия превзема Холандия, Белгия и Люксембург. Нова тактика във военните действия е светкавичната война, с която германците достигат прохода Ламанш и откъсват от Франция съюзническите сили в Белгия.

Германският съюзник Италия напада Франция и обявява война на Великобритания. Германия навлиза във Франция през 1940 година с армия от 3 милиона и 350 хиляди войници, а срещу тях Франция воюва с 2 милиона 862 хиляди французи, британци, белгийци и холандци. Франция бързо е превзета и окупирана, като е разделена на зони под окупацията на Германия или Италия.

Битката за Великобритания от 1941 година е въздушна или с по море, но Кралските военновъздушни сили надделяват над германските Луфтвафе. Тази битка е по-малобройна, но участват и чешки, канадски, австралийски и новозеландски летци, които отблъскват нападенията над английското въздушно пространство.

В края на 1940 година страните от Оста- Германия, Италия и Япония сключват Тристранен пакт, според който заедно влизат във война срещу всяка нападнала ги държава, с изключение на Съветския съюз. По-късно към тях се присъединяват Унгария, Словакия и Румъния.

Битката за Балканите се провежда от октомври 1940 до март 1941 година. Тя започва с военна кампания на Италия срещу Гърция, но след срамния неуспех на италианците, Третият райх се намесва, при което е завладяна не само Гърция, но и Югославия, излязла от контрола на Тристранния пакт. Участват близо 2 милиона германски войски и 1 милион и 382 хиляди защитници от завладените земи.

Германия отваря нов фронт в Северна Африка. Тази експанзия продължава от юни 1940 до май 1943 година. От едната страна са Третият Райх, Италия и зависимата от Германия френска територия Виши, а от друга са британци, поляци, чехи, американци и французи, гърци и други. Силите на Оста разполагат в тези битки с 431 хиляди войници, а съюзниците воюват с 506 хиляди.

Хитлер

В това време Германия се подготвя усилено за нападение над Съветския съюз и трупа усилено войски по границата. Хитлер се стреми да елиминира съветския съюз като сила в тази война, или да я присъедини към Пакта. Тъй като това не се случва, Германия обявява война на Съветския съюз на 22 юни 1941 година. Планът Барбароса представлява план за нападение, който елиминира страната като военна сила, ликвидира комунизма, осигурява природни ресурси, необходими за войната.

Още в началото на германско-съветската война Третият райх ангажира 3 милиона и 900 хиляди войници, докато Червената армия отговаря с 2 милиона 900 хиляди. Тъй като плановете за светкавична война се провалят, военните сили от двете страни нарастват, големите битки следват една след друга. За да се разберат мащабите на военните действия трябва да се каже, че на Източния фронт от 1941 до 1945 година войниците на Съветския съюз са над 34 милиона човека, а на Тристранния пакт над 19 милиона.

Във войната в Тихия океан съюзниците включват войски от Китай, САЩу Филипини, Великобритания, Нова Зеландия, Канада, Холандия, а по-късно Франция и Съветския съюз. Срещу тях воюват войници от Япония и Тайланд. Това са битки предимно по море и въздух и числеността на воюващите не е толкова голяма.

За характера на морските битки във Втората световна говорят данните в едно от най-големите сражения при атола Мидуей през 1942 година. В него американския флот участва с 3 самолетоносача, 50 кораба, 360 самолета, а японците се отбраняват с 4 самолетоносача, 150 кораба и 264 самолета.

Една от най-кръвопролитните битки във Втората световна война е за остров Окинава, за когото воюват 250 хиляди американци и го защитават 96 хиляди японци.

Войната между Япония и Китай, която започва преди началото на Втората световна война и се сочи от някои историци като нейна начална дата, е най-кръвопролитната. В нея участват над 4 милиона японци и почти 2 милиона китайци.

Най-ужасяващо във Втората световна война е числото на жертвите. На Източния фронт загиват над 8. 5 милиона съветски и над 5 милиона германски войници и на техните съюзници.

Общо 73 милиона са жертвите на Втората световна война, загинали в сраженията. Всяка от страните дава милиони цивилни жертви, които далече надхвърлят тези от бойните действия. Това е истинската цена на победите в тази война. Точният разбор прави Тери Прачет: Всяка една война в човешката история винаги завършва с един и същи резултат: 1000 точки за гарваните и 0 точки за хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest