Кой е Св. Йоан Златоуст?

Три Светители - Василий Велики и Григорий Богослов и Йоан Златоуст

Историческите хроники сухо и стегнато ни представят Йоан от Антиохия, наречен Златоуст, като един от тримата вселенски учители. Другите две имена в тази знаменита троица са на Василий Велики и Григорий Богослов.

Историческата и богословската наука дават и още едно важно сведение. Йоан Златоуст получава канонизация за светец в края на V век, а празникът му се чества на 13 ноември и на 30 януари заедно с другите двама велики просветители. Това е денят Три Светители.

Кратките сводки не дават ясна представа за какви дела един човек е наречен Златоуст и какво е завещал на човечеството, за да бъде удостоен с толкова високи звания както от светска, така и от духовна страна.

За светски настроените умове Йоан Златоуст е човекът, оставил на поколенията най-голямо творческо наследство от всички известни богослови. Литературната дейност на архиепископа на Константинопол е наистина колосална. Тя обхваща трактати, проповеди, писма, съчинения, беседи. Това са почти 2 хиляди писани произведения, събрани в 13 тома, представящи работата на един блестящ ум и изключителен ерудит и мислител.

Литературното му творчество е преведено на почти всички езици и едва ли има автор, който да е цитиран повече от него. На скромният по характер духовник се позовават поколения автори от всички клонове на знанието като на всепризнат авторитет.

Йоан Златоуст

Прикрепеното название Златоуст към името му обозначава ясно необикновеното му красноречие, с което печели уважението на хората най-напред в родната му Антиохия. Антиохийското население по времето, в което е живял Йоан, е представлявало един невероятно пъстър конгломерат от представители на всякакви вярвания и произход и да бъде спечелено вниманието и уважението им е нещо, което може да бъде постигнато само от човек с невероятни ораторски способности. Те му откриват пътя към по-високи отговорности.

За духовната власт и отдадените на духовни занимания хора Йоан Златоуст е истински духовен водач. Преминал през учението за духовен наставник като ученик на богослови, през дяконска и презвитерска служба и през опита на аскетизма и отшелничеството, той достига до архиепископски сан. По-важното обаче е, че успява да изгради в себе си качества, които го правят достоен да ръководи християнската църква и да даде на народа нужната му вяра във времена на изпитания.

Пътят до архиепископ на Константиновия град Йоан извървява стремително, печелейки уважение с ум и вяра. Принципите си отстоява с непреклонност и стоицизъм по време на гоненията срещу вярата.

Християнската църква му отдава почит, като го канонизира за светец и пази мощите му в центъра на Вселенската патриаршия - църквата Свети Георги в Истанбул /Цариград/. Смята се за покровител на Константинопол, на ораторите и проповедниците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати