Откриха уникален римски мавзолей с огромна кула край Пловдив

Откриха уникален римски мавзолей с огромна кула край Пловдив
Снимка: Министерство на културата

Ако вярвате в чудеса, то навярно никак няма да ви се стори странно, че именно докато Пловдив е Град на културата за 2019 г. и е превърнат в център на всякакви културни събития и мероприятия, екип от археолози на доц.

Костадин Кисьов, който е и директор на Пловдивския регионален музей, открива в близост до града изключително ценна археологическа находка - гигантски мавзолей, датиращ от римска епоха. Той се намира недалеч от пловдивското село Маноле, където от известно време около могила Мал Тепе кипят усилени археологически разкопки.

Гигантският мавзолей представлява пирамидална римска кула с височина от 20 м., която е строена от камък и тухли, укрепени с разтвор от хоросан. Специалисти я датират от 2- 3 в. сл. н. е. - период, познат на историците като Епохата на войнишките императори. Все още има много какво да се разкрива около тази ценна находка, както и в памет на кой владетел е строена, но предвид мащабите на мавзолея се предполага, че е принадлежала на важен управник на провинция Тракия.

Защо не и на император?

От намерените находки археолозите смятат, че някога над мавзолея се е издигала статуя на погребания владетел, но или времето я е заличило, или нейни останки, както и предмети, намиращи се в гробната камара на владетеля (има предположения, че такава е съществувала) са били разграбени. Останките от надгробното съоръжение наподобяват много онова, което се намира в Рим и в което е погребан император Октавиан.

Откриха уникален римски мавзолей с огромна кула край Пловдив
Снимка: Министерство на културата

Въпреки грабежите, протекли през вековете, на място на археологическия обект са открити и доста монети, съвпадащи с времето на управление на Филип Първи Арабина, за когото се предполага, че е първият римски владетел, приел християнството.

Археологическите разкопки продължават и доц. Костадин Кисьов не скрива гордостта от своя екип. За съжаление, обектът все още не е отворен за посетители.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати