Откриха останки на най-древните предци на човека - Хомо еректус

Откриха останки на най-древните предци на човека - Хомо еректус

В централната част на остров Ява индонезийски археолози откриха останки от най-древния човешки вид - Хомо еректус. Възрастта на находката надвишава всички предишни открития на този древен прародител на човека. Тя е и първото доказателство за присъствие на древен човек на територията на днешна Индонезия.

Хоминидът е живял по тези места преди 1.8 милиона години. Други намерени преди фосили на древния хоминид на индонезийските острови са датирани най-много на 1.5 милиона години.

Останки на Изправения човек на такава възраст досега са откривани само в Африка, в държави от континенталните части на Азия и Европа, както и в Кавказ. В днешна Грузия са открити фосили на първия изправен хоминид на възраст 1.85 милиона години, които се считат за най-древни от намираните в Евразия. На африканска територия най-старите фосили са на 1.8 милиона години.

Предположението на учените е, че видът Хомо еректус се е появил преди около 2 милиона години, най-вероятно в Африка.

Какво знаем за тези най-древни представители на човешкия вид?

Хомо Еректус

В превод Хомо еректус означава точно Изправен човек и е изчезнал вид на хоминидите, които са обитавали части от планетата през по-голямата част на периода плейстоцен. Най-старите намерени останки надхвърлят 1.8 милиона години, а най-новите са отпреди 143 хиляди години.

За родното място на Изправения човек има две хипотези. Едната приема, че родината на Хомо еректус е африканският континент, откъдето видът е мигрирал в Азия, Европа и други места в периода на ранен плейстоцен, което означава преди около 2 милиона години.

Палеоантрополозите, които поддържат втората хипотеза, приемат за място на еволюцията Евразия, откъдето първият ни прародител, който се е придвижвал прав, мигрирал към Африка. В кавказката област Хомо еректус се е заселвал в продължение на около 80 хиляди години, отпреди 1.85 до към 1.77 милиона години.

Дали новата находка ще промени представите за посоката на миграция на древния човешки вид, или мистерията около изправения ни далечен предшественик ще се задълбочи с появата на нови предположения за събитията от това толкова далечно време, предстои да разберем.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати