Вимана - между реалността и митологията

Вимана

Легендите и митовете на древните народи съдържат много изумителни твърдения, които звучат фантастично, но често са подкрепени и от научни факти. Една от тези изключително любопитни истории е за съществуването на вимана - летателен апарат, който древните народи познавали и използвали. В подкрепа на тези фантастични разкази са артефактите, открити при археологически разкопки.

За същността на тези летателни машини обаче може да се добие представа само от древните текстове.

В средата на ХІХ век в един от древните индийски храмове е намерен интересен античен текст, представляващ трактат, наречен Виманика Шастра. Датиран е от ІV век преди Христа, но е създаден на база на по-древни текстове.

Представлява описание на загадъчни летателни средства от древността, които наподобяват много представата за съвременните космически кораби. На санскрит вимана означава божествена колесница или движеща се на собствен ход небесна кола.

Според автора небесната колесница представлявала здраво съоръжение, което било устойчиво на повреди. Някои били плод на много напреднали технологии, защото можели да стават невидими, поглъщайки лъчите на слънцето, или го постигали, обвивайки се в газове.

Виманите имали способността да излитат вертикално като днешните хеликоптери, както и да се задържат във въздуха. Горивото, с което се задвижвали, било неизвестна днес течност.

В трактата са дадени указания как се използват виманите. Има описания на начините за превключване на двигателя, за да се премине от един вид енергия, примерно слънчева, в друга.

Рамяна

За вимани се говори в Махабхарата и Рамаяна - древните индийски епоси.

Явно летателните апарати в древността са били познато явление, защото и Платон говори за тях в текстовете, разказващи за Атлантида.

Други древни народи са оставили рисунки, които доказват, че те са познавали виманите. Нарисувани са летателни машини, както и хората, които ги управляват. На различни места по света са открити древни рисунки на летателни средства и хора със скафандри.

Рисунки в българската пещера Магура също подсказват, че древните ни предци са имали сериозни познания за Космоса, но дали са познавали вимана и дали са пътували с такива апарати, не може да докаже.

Ако се открие цял летателен апарат или част от него, това ще бъде безспорно доказателство, но засега такива находки не са намирани. Затова всичко е все още само предположения и митология.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати