Как да помним сънищата си?

Запомняне на сънища

Първата стъпка към разбирането и използването на сънищата е да се развие много добре умението те да бъдат запомняни. Сънищата са безполезни, ако просто ги забравяме.

Всяка REM фаза съдържа поне един сън, така че би трябвало да помните поне два-три за едно спане. Ето и някои техники, с които за няколко седмици, ще започнете да помните по-добре сънищата си.

Направете си дневник на сънищата. Поставяйте химикалка и бележник/тетрадка на една ръка разстояние от мястото където спите.(Алтернативна опция е да използвате диктофон)

Записвайте всички сънища при първа възможност.

-Всички картини, емоции, идеи трябва да бъдат записани, независимо колко неясни, непълни, странни или пък прости изглеждат.

-Няма нужда да се опитвате да подредите целия сън. Просто записвайте каквото се сетите, дори да е нелогично и несвързано

-Бъдете максимално открити и искрени, когато записвате сънищатата

-Записвайте сънищата си в нашия дневник, за да можете лесно да следите за повтарящи се неща, както и да получавате помощ и информация от нас и от другите потребители.

Сънища

Преди да си легнете:

-Очаквайте да запомните сънищата си

-Прегледайте предходни сънища

-Припомнете си целия ден на отзад напред

-Когато се доближите до момента на заспиване, започнете да си повтаряте "Аз ще се събуждам след всеки сън." и "Когато се събудя, ще помня съня си." (Може някак да ги комбинирате, ако желаете). Алтернатива на това е да се запишете как казвате тези неща поне 10-15 минути.

Когато се събудите:

-Затворете очите си и не се местете, докато не си спомните възможно най-много неща (понякога помага да земете позицията, в която сте били докато сте спали и да оставите да ви се "появят" картини)

-Проследете съня си на обратно

Мечтаене

-Опитайте се да си спомните всички сънища

-Записвайте си всичко в дневника (ако се събудите по средата на нощта може да си запишете и само ключови думи)

-Помислете си за събития, които може да са предизвикали съня

-Не се разочаровайте, ако не си спомните нищо

-Не се напъвайте твърде много да си спомните сънищата

-Не забравяйте съня преди да си го запишете

Неща, които да имате предвид в ежедневието си:

-Оценявайте всеки сън

-Приемайте всички сънища

-Гледайте на помненето като на умение

-Очаквайте да си спомните някой сън през деня

-Не сравнявайте уменията си за помнене на сън с друг

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Жени
Жени
01.02.2014 01:50
Когато се събудите:

-Затворете очите си и не се местете, докато не си спомните възможно най-много неща (понякога помага да земете позицията, в която сте били докато сте спали и да оставите да ви се "появят" картини)

тожа помага, да
0
1
Станислав
Станислав
16.04.2013 13:18
Четох преди време една статия, че нещо което се съдържа в бананите, помага за по-лесното запомняне на сънищата! Не знам дали е така, защото рядко ям банани, но определено има ефект от съветите по-горе! Слаб е (поне според мен) ефекта, но го има :)!
2
0
от мен
от мен
29.03.2013 23:51
Мен ми е много гадно защото понякога когато сънувам кошмар и не мога да се събудя някой ако знае как да помогне да кажее !: )
0
0
Сисаберта
Сисаберта
20.03.2013 23:33
Аз не съм сънувала от много време, но и да съм сънувала не си го спомням и след определено време ми се случва във живота. И понеже е често, искам да си спомням, защото, ако е нещо важно, за което в подсъзнанието си го знам, а не съм го осъзнавала, после много съжалявам за което.
0
0
Никол
Никол
17.03.2013 13:47
Нормално ли е да сънувам два пъти за една нощ. Лягам, сънувам, събуждам се. После ставам за малко,пак си лягам и започвам да сънувам различно нещо.
0
0
светла
светла
09.03.2013 22:57
аз също сънувам всяка вечер-дори ми се случва да сънувам продължение на сън от предишната нощ или да съм на място което вече съм сънувала-и осъзнавам в съня си че съм го сънувала и познавам мястото-много странно.
Мисля че сънищата са важни и са свързани с това което ни се случва -с някакви скрити очаквания.
3
0
Яна
Яна
08.03.2013 19:47
Само, че ако сънувам кошмар се събуждам....МОМЕНТАЛНО КАТО РАЗБЕРА ЧЕ Е КОШМАР
0
0
Емануела
Емануела
08.03.2013 08:53
и аз съм така.
0
0