Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Отношенията с околните»Как да развиете умението да споделяте?

Как да развиете умението да споделяте?

Как да развиете умението да споделяте?
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Добре, установили сте, че не можете да споделяте. Трудно ви е! Обливат ви студени (или горещи) вълни, когато трябва да споделите чувствата и мислите си или да влезете в конфронтация, защото не се чувствате удобно от дадени действия?

Няма страшно, не сте сами. В днешно време е особено трудно да споделяш с хората при наличието на социални мрежи. Животът ни е на показ във Фейсбук, Инстаграм или друга мрежа, но чувствата ни са по-скрити от всякога.

Това води до натрупване на напрежение, стрес и други проблеми, които могат да навредят на здравето ни.

Ето защо тук ви предлагаме няколко стъпки как да развиете умението си да споделяте.

Хората не четат мисли

Умение да споделяте

Преди да започнете да споделяте, трябва да осъзнаете няколко неща. Първото от тях е, че хората не четат мисли. Много от нас си мислят, че действията ни показват какво чувстваме и другите трябва да схванат намека. Не е точно така. Всеки е съсредоточен в собствените си проблеми и преживявания и рядко мисли какво чувствате и преживявате вие. Това се отнася в еднакво висока степен за работата и за личния ви живот. Когато разберете този факт, може да пристъпите към следващия.

Изразяването на чувствата помага да разрешим проблемите си

Добре, представете си следната ситуация. Време ви е за повишение в службата. Преди вас са повишили хора, които работят от скоро за компанията, а вас все ви забравят. Но вие си мълчите и се държите така все едно нищо не се е случило. Ако не кажете, няма как да разрешите проблема. Поговорете с началника си и му кажете как се чувствате, какво заслужавате. Изложете аргументите си спокойно. Има два изхода от такъв разговор - да ви повишат и да не ви повишат. Във втория случай ще разберете, че може би е време да потърсите друга работа, където ще ви ценят повече.

Същото се отнася и до личния живот. Ако споделите проблеми пред приятел, той може да ви помогне, защото е преживял същото или просто има повече опит от вас. Доверете му се!

Споделяйте по малко всеки ден

Споделяне

Много е важно нещата да се случват по удобен за вас начин. Ако сте човек, който цял живот е мразел да споделя, няма как изведнъж да отприщите стената на чувствата си и да ги излеете върху един, двама или повече души. Правете го стъпка по стъпка, споделяйте по малко всеки ден и рано или късно ще свикнете с неудобството от това непривично за вас действие.

Изберете с кого да споделяте

Естествено, не може да хванете първия човек от улицата и да споделяте с него. Изберете онзи, с когото се чувствате удобно, който не ви напряга. Това трябва да е приятел, на когото имате доверие или роднина.

Не се насилвайте

Както при всяко друго нещо, не е нужно да насилвате нещата. Напрягането и твърде бързото излизане от зоната ви на комфорт може да доведе до увеличаване нивата на стрес и съответно още по-плътно затваряне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest