Sanovnik.bg»Съвети»Какво е трансценденталната медитация

Какво е трансценденталната медитация

Какво е трансценденталната медитация

Трансценденталната медитация (ТМ) е техника за медитация, разработена през 1950-те години от махариши Махеш Йоги. Тя е една от най-популярните форми на медитация и се практикува от милиони хора по света.

В трансценденталната медитация практикуващият седи в удобна поза, затваря очите си и повтаря мантра – специфична звукова силаба или фраза, което му е предоставено от учители. Мантрата се повтаря меко и тихо в ума на практикуващия без анализиране или оценяване на мислите, които могат да се появят. Целта е да се постигне състояние на тих ум и вътрешно спокойствие.

Техниката на трансценденталната медитация се фокусира върху постигането на "трансцендентно съзнание" или "трансцендентен опит". Това е състояние на свързаност, спокойствие и осъзнатост, което се смята, че се отличава от обичайното съзнание и има благоприятни ефекти върху физическото и психическото благополучие.

Трансцендентната медитация се преподава индивидуално от сертифицирани учители на ТМ, които обучават практикуващите и им предоставят персонализирана мантра. Обикновено се препоръчва да се практикува два пъти на ден, по 15-20 минути всяка сесия.

Привържениците на ТМ твърдят, че тази форма на медитация може да доведе до по-ниско ниво на стрес, подобрена концентрация, по-добро физическо здраве, повишена креативност и постигане на вътрешен мир и блаженство.

Въпреки това научните изследвания в областта на ТМ все още не предоставят единодушни доказателства за тези твърдения и се нуждаят от допълнителни изследвания.

Вижте още:

- Трите златни правила на дълбоката медитация;

- Съзнателната медитация - що е то и как помага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати