Sanovnik.bg»Споделени Истории»Страх»Да се върна ли отново в чужбина

Да се върна ли отново в чужбина

Да се върна ли отново в чужбина
Здравейте! По принцип съм колеблива, за това и се допитвам до мнението на по-широк кръг от хора. Проблемът ми е следният. Преди време бях в чужбина. Работех като камериерка в един хотел. Вместо по 8 часа, работех по 11-12. Изискваше се за 6 часа да изчистим по 15-20 стаи (ниво повече от перфектно), а след това чистене на общите части, отделно ме караха и в пералнята да помагам. След работа се чувствах, сякаш някой със сопата ме е налагал. Боляха всички мускули, крака, ръце, кръст и въобще не отшумяваше с времето.

През цялото време се поддържах с хапчета. Получих и дископатия. Отделно унижението беше огромно. Сигурна съм, че някои западняци се отнасят по-добре с кучетата си, от колкото с нас. И така всичко ми дойде в повече и се прибрах. С висше образование съм, в момента работя за 400 лв нещо, което не ми харесва. Парите не стигат до никъде, тъй като съм и на квартира. И сега ме одобриха по една програма за практическо обучение в Германия пак в областта на хотелиерството със заплата 800 евро.

Проблемът е, че се води обучение, но е ясно, че става дума за здрава работа. А 800 евро за Германия са смешни пари. Там е много висок стандартът. Но поне ще ми стигат да си покривам разходите и да не се лишавам от разнообразна храна, което в България с 400 лв. не се получава. Отделно след време като науча езика бих имала възможност за по-хубава работа.

Но истината е, че въобще не ми се ходи в чужбина като знам какъв ад преживях. А от друга страна живея в страх всеки ден в България, че мога да остана без работа, да няма какво да ям. Мечтите ми гаснат ден след ден. Аз съм амбициозно момиче и искам да живея добре, да имам собствен бизнес един ден и така. Представях си живота ми по друг начин.

Никога не съм мислела, че ще работя за 400 лв. работа за среднист. Чувствам се като нереализирана. Аз съм все пак и млад и горд човек. И смятам, че ако сега не се реализирам няма кога. И така съм в задънена улица. Дали да се върна отново в чужбина, след всичко, което преживях или да си остана в България, у дома, но едва да свързвам краищата и надеждите ми за добър живот да угасват.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (17)

Изпрати
Мими
Мими
12.03.2014 00:08
Хубаво е да поработиш в чужбина за по-добро заплащане ,но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да научиш езика на страната в която отиваш ! -не перфектно,дори елементарно,но трябва да можеш да говориш и да разбиташ какво ти се казва ! В противен случай наистина няма шанс да те приемат като бял човек и да си намериш хубава и добре платена работа ! Какво е това висше образование в БГ където не знаеш никакъв чужд език ? Този пропуск трябва да го оправиш- има курсове,частни уроци,всичко каквото поискаш !Тогава във всяка страна можеш да четеш обявите за работа, в Интернет има сайтове навсякъде какво се предлага ,и частни обяви ,-можеш да си уговаряш условията ,да си избираш работа-можеш да гледаш малки деца,да запишеш някакъв курс за квалификация ,който ще ти даде много възможности !Ако искаш да ти признаят образованието в яужбина и това може да направиш, тогава ще живееш добре и ще имаш хубава работа -но пак трябва език !НЕ ТРЪГВАЙТЕ В ЧУЖБИНА БЕЗ ЕЗИК , ТОВА Е НЕСЕРИОЗНО И ГЛУПАВО !
9
0
хасан
хасан
17.02.2014 08:59
Всяко едно начало е трудно.пъвото нещо,коет трябва да направиш е психически да се подготвяш.първите 2 год.са мизерски но слет това ще разбереш защо българите живеят в европа.тиси изучено момиче какво ти липства език и малко търпение и неработи за 800€ търси си по заплатена работа и ще усъзнаеш всичко.аз съм от 7г.в белгия и не съжелявам.българия не е за чесни хора,като вас.пари се пестят на млади год.не се задържай ,всеки изминал ден ти губиш.
5
1
89245
89245
16.02.2014 12:43
Зарежи хотилиерството. Там ти е грешката.
4
0
Авторка
Авторка
19.02.2014 03:16
За чужденците без език само това се предлага
2
0
Анонимна
Анонимна
15.02.2014 16:20
Интересно ми е какво работиш за 400лв.
2
0
Авторка
Авторка
19.02.2014 03:17
продавачка...
1
0
Христо
Христо
13.02.2014 13:20
Бях в Англия две години, събрах малко пари, върнах се в България и започнах свой бизнес. Никога отново не бих отишъл отново в чужбина - не само да работя, но и на екскурзия. Никога отново не бих се поставил в такова положение че някой да ме третира като куче и да жиея като стопанско животно с няколко човека в една малка стаичка. Спомените са ми още пресни и само като си помисля, косата ми настръхва. Да ти се не види и чужбината и смот аните чужденци. Истината за България е че ако си правиш сметката, парите ще ти стигнат. Не трябва лампите във всички стаи да са включени, не трябва телевизора да работи през цялото време, не трябва телефонната ти сметка да е толкова голяма...Само ако се замслите колко много излишни пари пръскате...
Това е моето мнение породено от личния ми опит.
6
9
З.Б.
З.Б.
09.02.2014 14:52
Риск-губи,риск-печели!Целият си живот изживях и продължавам да живея в чужбина.Не съжалявам!Направих го най-вече за синът ми,осигорих му по-добро бъдеще и по-голям шанс за реализация.Най-страшното в чужбина е самотата!Може да си перфектна,но си оставаш чужд,никога няма да бъдеш приета,като своя!запомни-за личният си живот е по-добре да си намериш човек от твоята нация,който говори твоя език и има подобно възпитание и култура,защото кръвта,вода не става.Смело върви напред и един ден,вярвам, ще постигнеш всичко онова,което желаеш!
8
3
znam kak
znam kak
26.03.2014 23:34
Абсолутно съм сагласна с З.Б.Моята история е като при вас.Самотата е страшна.Аз съм 10год в Италия,но се прибирам вече в България.Съгласна съм с Христо,че ако си правиш сметка парите стигат.
1
0
Ева
Ева
06.02.2014 18:57
Мдааа, това е гадничко, но предполагам, че преди не си работила в Германия, повярвай ми, няма да работиш извънредно и всичко е както е по договор, а това с езика е много добре, защото най-евините курсове, които не са и толкова добри струват минимум 400 евро. Давай смело напред и след време да се похвалиш.
8
0
Ева
Ева
06.02.2014 15:38
Сама казваш, че си млада, след време можеш дори и този шанс да нямаш, моето мнение е, че трябва да опиташ още веднъж, но ако ти предоставят възможност да учиш езика, тъй като немския е доста труден, но от друга страна ще ти отвори много врати. Поне ще знаеш, че си направила нещо и все още има шанс за мечтите ти, никой не кара да го правиш това до живот, дай си срок да издържиш шест месеца, а след това картинката от самосебе си ще се е избистрила и не гледай на това като на заточение и унижение, а като шанс и поредното стъпало. Позволявам си да ти го кажа, защото аз в момента съм в Австрия, но в България не ми беше по-лесно.
3
0
Авторката
Авторката
06.02.2014 18:20
По принцип имаме обучение по немски до 3-то ниво, но договорът, с който ни обвързват е 2 или 3 - годишен. Но все пак предполагам, че като науча езика ще имам вратичка, с която някак си да го прекъсна, защото да работиш толкова години за такива пари, от които и здравна осигуровка ти се одържа е трудно. За пестене и дума не може да става.Единствено е лошото това, че работодателите там се обаждат на предишните за препоръка. И аз ако напусна няма да имам такава за следващата ми работа евентуално :)
2
0