Sanovnik.bg»Споделени Истории»Страх»Да се върна ли отново в чужбина

Да се върна ли отново в чужбина

Да се върна ли отново в чужбина
Здравейте! По принцип съм колеблива, за това и се допитвам до мнението на по-широк кръг от хора. Проблемът ми е следният. Преди време бях в чужбина. Работех като камериерка в един хотел. Вместо по 8 часа, работех по 11-12. Изискваше се за 6 часа да изчистим по 15-20 стаи (ниво повече от перфектно), а след това чистене на общите части, отделно ме караха и в пералнята да помагам. След работа се чувствах, сякаш някой със сопата ме е налагал. Боляха всички мускули, крака, ръце, кръст и въобще не отшумяваше с времето.

През цялото време се поддържах с хапчета. Получих и дископатия. Отделно унижението беше огромно. Сигурна съм, че някои западняци се отнасят по-добре с кучетата си, от колкото с нас. И така всичко ми дойде в повече и се прибрах. С висше образование съм, в момента работя за 400 лв нещо, което не ми харесва. Парите не стигат до никъде, тъй като съм и на квартира. И сега ме одобриха по една програма за практическо обучение в Германия пак в областта на хотелиерството със заплата 800 евро.

Проблемът е, че се води обучение, но е ясно, че става дума за здрава работа. А 800 евро за Германия са смешни пари. Там е много висок стандартът. Но поне ще ми стигат да си покривам разходите и да не се лишавам от разнообразна храна, което в България с 400 лв. не се получава. Отделно след време като науча езика бих имала възможност за по-хубава работа.

Но истината е, че въобще не ми се ходи в чужбина като знам какъв ад преживях. А от друга страна живея в страх всеки ден в България, че мога да остана без работа, да няма какво да ям. Мечтите ми гаснат ден след ден. Аз съм амбициозно момиче и искам да живея добре, да имам собствен бизнес един ден и така. Представях си живота ми по друг начин.

Никога не съм мислела, че ще работя за 400 лв. работа за среднист. Чувствам се като нереализирана. Аз съм все пак и млад и горд човек. И смятам, че ако сега не се реализирам няма кога. И така съм в задънена улица. Дали да се върна отново в чужбина, след всичко, което преживях или да си остана в България, у дома, но едва да свързвам краищата и надеждите ми за добър живот да угасват.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (17)

Изпрати
елс
елс
05.07.2015 16:57
Явно не знаеш как стоят нещата в Германия.. Аз също живея в Германия от 2години и мога да кажа,че е повече от перфектно. Работих около 3 месеца и след това влезнах в "Job Center" т.е един вид като социял.Плащат ми квартирата и отделно други пари.Моят съвет е , заминавай колкото се може по-бързо!!!
1
0
Emo
Emo
10.06.2015 19:33
Az moga da se saglasya s povecheto komentari byah v angliya 5 godini esinstvenoto koeto me mi haresa tam e vremeto sega sam v germany
Sled kato si bila v chujbina opitay pak kato se opravi nashta durjavica se vurni vsichki shte go napravim
Izvinete me za latinskite bukvi
0
0
стс
стс
19.03.2015 15:33
Език, език, език и изчезваш. Тук нито заплата ще имаш, нито пенсия,
3
0
Бени
Бени
19.03.2015 15:27
¨¨Аз съм амбициозно момиче и искам да живея добре да имам собствен бизнес...Никога не съм си представяла ,че ще работя за 400 лв работа за среднист"".....Не знам каква си се представяте в мечтите си ,но тези 2 изречения Ви определят като Комплексарка!!!!..Това е жалко понеже сте млад човек..
1
1
Мария
Мария
19.03.2015 18:29
Уважаема Бени, пиша, за да обясня че без да искам кликнах на +, вместо - за коментара Ви. Важно е да се знае, защото коментара Ви към проблема на момичето е меко казано (използвам Ваша дума) "комплексарски". Искам да попитам кое точно е "жалко" и "комплексарско" в това, че момичето не си е представяло че ще учи 4 години (поне), ще завърши висше образование и ще работи за 400 лева след това? Аз като завърших също се наложи да работя за толкова и да живея на квартира в София и повярвайте ми че единственото, за което стигат е за квартира, храна и транспорт и дотам! Да, не съм си представяла че ще живея така и аз! Също не е жалко, че момичето е работило толкова и си е съсипало здравето, и с мен стана така преди време. Един съвет към нея ако чете-аз също съм в чужбина, но работих през повечето време хубава работа в офис и тогава се търпи да си далеч от семейството си и родината си, но за младо момиче да работи като роб в чужбина за никакви пари не си заслужава. Ако знаете езика и намерите добра работа и имате възможност да се установите-да. Аз вече 4 месеца не мога да си намеря работа в Гърция, защото не знам езика, но си направих експеримент да подавам автобиографии само един ден в Бг само за хубави позиции и ми звъняха от 6-7 места с много добри предложения (на 26 съм и имам и 6 години стаж в големи фирми в Бг на търговски позиции и работа с клиенти, но вярвам че има фирми, които дават шанс на млади хора, които са учили без да работят през това време и без стаж). Затова ако искате да си останете в България, търсете и не се отказвайте! От опит знам че имаме много повече перспектива за добра работа и израстване във фирмата там, отколкото в чужбина! В сайтовете за работа има толкова позиции (в София поне), за някоклко месеца търсене няма как да не намерите нещо подходящо. Стискам палци! И ще е хубаво ако коментарите към такива проблеми са малко по алтруистични и позитивни, не е ли така?
3
0
Бо
Бо
26.07.2014 14:17
Аз съм живяла в различни държави и никога не съм се чувствала самотна, винаги съм си намирала приятели. Всичко си зависи от теб и нагласата с която отиваш. За да не те експлоатират, трябва да се бориш за правата си; по принцип спазват договорите,но понякога, както и в БГ, така и на вън, гледат да се възползват и да те карат да работиш по повече. Имала съм такъв случай, но съм си защитавала своето. Понякога в живота се налага, но след това ставаш по силна, а пък и е забавно понякога да ние трудно. Много е важно да научиш езика. Не е задължително да стоиш 3 години на това обучение. Ако не ти харесва, в момента, в които научиш езика, можеш да си потърсиш по-добра работа, никой няма да се интересува защо си напуснала и т.н. а просто дали си вършиш добре работата. Не забравяй че вече сме в Европейския съюз и имаме право да работим всичко навсякъде из Европа. Бори се за правата си и за мечтите си, защото никой друг няма да го направи. Животът е един експеримент, и колкото повече неща пробваш толкова по силна и богата душевно ставаш. Аз лично живея в чужбина не толкова поради финансови причини,колкото поради факта , че обичам да общувам с хора от цял свят, да опознавам различни култури, а това в България малко ми липсва. Но пък много си я обичам и затова се прибирам през 3 месеца. Това ми е нещо като правило.
2
0
Стефан
Стефан
12.03.2014 20:01
Дъщеря ми преди повече от 10 години отиде на обучение с работа в Англия,за2 години.Харесаха я и започна работа по специалността(ВИК)проектант.Тези програми са много добра възможност.Ако не сте ангажирана 800евро ще ви стигнат.Трябва търпение и положителна настройка.Рискувайте докато сте още млада.
12
0
ангел
ангел
12.03.2014 18:38
Не не отивай а си отгледай едно мъниче. ако имаш се грижи за него
3
6
стс
стс
19.03.2015 15:13
Алооо, това мъниче с 400 лв. заплата ли ще го гледа??? Змнаеш ли цените на бебешките и детските стоки в бедна Бг какви са?
5
1
27826
27826
12.03.2014 15:24
Госпожице, много се заблуждавате за Програмата...Отивате да учите, а не да работите т.е да печелите. След 3 години, след като си вземете дипломата и ви назначат на работно място ще живеете живота, които не можете да си позволите в България. Докато учите няма да сте подложена на такъв стрес и физически усилия, каквито описвате, в Германия има законодателство, което се спазва.
Не се колебайте и не пропускайте тази възможност, защото един ден ще се окажете на сериозна възраст и все с тези 400 лв, ако ги получавате изобщо...Желая Ви успех!
10
1