Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Артефакти и Ръкописи»Невъзможно! Разчетоха древния Кумрански свитък от Мъртво море

Невъзможно! Разчетоха древния Кумрански свитък от Мъртво море

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371
Кумран

Древен свитък от Мъртво море бе разчетен. Думите му шокираха света.

В продължение на цяла една година учените Ешбал Ратсон и професор Джонатан Дов от Университета в Хайфа са изследвали 60 фрагмента от свитъка, за да могат да го възстановят и разчетат съдържанието му.

При анализите е станало ясно, че ръкописът съдържа информация за уникален календар. В него има общо 364 дни. Негови автори най-вероятно са членове на сектата на есеите, които в далечното минало е обитавала юдейската пустиня.

От ръкописа учените са научили много за календара на сектата. В него са упоменати имената на специалните празници, които не са споменати в Библията. Това са Ден на виното и Ден на маслото, които се чествали като продължение на празника на първата реколта от пшеница.

Празникът на пшеницата се е празнувал 50 дни след първата Великденска събота. Денят на маслото се е чествал след него.

Интересното в случая е, че в ръкописите е забелязан почеркът на втори човек /виж галерията/. Той е добавил липсващите дати към календара. Учените са използвали именно неговите бележките към ръкописа, които е правил на местата на авторските пропуски.

За пръв път учените се натъкват на свитъците от Мъртво море през 1947 г. в Пещерите на Кумран, разположени край бреговете. До днес са открити 900 фрагмента, писани от древна юдейска секта. Написани на древноеврейски и арамейски език, те са най-старото оцеляло копие на Библията.

Причината е, че голяма част от тях са ръкописите са библейски текстове. В останалата част има записки за ежедневния живот и бита на хората, както и празниците, както става ясно от поредния разчетен свитък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати