Пътуването във времето е възможно, но само в миналото

Пътуване във времето

В последните години ставаме свидетели как все повече фикции от научната фантастика се превръщат в реалност – от хуманоидни роботи, до самоуправляващи се или летящи автомобили. Една от малкото концепции, родени в умовете на фантастите, които хората все още не са разгадали как се прави, е тази за пътуването във времето.

Според астрофизиката прескачането във времето е възможно. По правилата на теоретичната физика съществуват определени условия, които биха позволили изграждането на сложни червееви дупки във времето и пространството, които биха могли да транспортират хората назад към отминали епохи.

Докато повечето учени смятат, че няма как да се постигнат условията, необходими за това пътуване и изграждането на система, достатъчно ефективна и безопасна за хората, известният астрофизик Итън Сийгъл от колежа Луис & Кларк споделя пред Форбс, че това е напълно възможно, но с някои условия.

Според него пътуването във времето е възможно само в обратна посока, тоест в миналото. Обратното пътуване във времето ще разчита на неуловимото противоположно на известните положителни енергийни (положителни или нулеви масови частици, открити в цялата вселена) – отрицателните масови/енергийни частици, които отдавна са теоретизирани, но все още не са открити.

Машина на времето

Ако тази математическа/енергийна материя съществува, тогава създавайки както супермасивна черна дупка, така и нейната отрицателна маса/енергия, а след това съединяването ѝ, трябва да позволи преминаване през червея, пише Сийгъл.

Независимо колко отдалече сте взели свързаните обекти, ако имат достатъчно маса/енергия както на положителния, така и на негативния вид, моментната връзка ще остане. Червеевата дупка може да бъде конструирана по начин, който позволява на единия край да остане почти неподвижен, докато другият се движи почти със скоростта на светлината.

Черна дупка

Въвеждането на такъв тунел би могло, теоретично, да позволи на човек да се върне обратно във времето. Сийгъл си представя сценарий, при който дестинацията е на 40 светлинни години. След изтичането на една година бързо движещият се край на дупката на червея щеше да е навършил 40 години, а другият - едва една. Така хората на практика ще се върнат в миналото.

Ако преди 40 години някой бе създал такава двойка заплетени дупки на червеи и тръгне на това пътешествие, би било възможно да излезе от нея за малко днес, през 2017 г., и след това да се върне навреме в устието на другия край през 1978 г., споделя Сийгъл.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати