Духове на заклани и самодиви тормозят ужасено видинско село

Духове

Близо до град Видин се намира едно от най-зловещите места в страната – село Шишенци. Мястото придоби популярност с мистериозно изчезналите си жители, а както и с духовете, бродещи от години там.

В Шишенци има духове. Щом падне мрак по улиците на почти безлюдното вече селце, започват да се чуват смях, писъци и плач на хора, разказват местните, които от страх вечерно време се заключват здраво у дома си и не смеят да припарят навън.

Според някои смразяващите звуци, които се носят из селото нощем, са на чакали или някакви други животни. Но пък никой не е виждал такива зверове наоколо, така че едва ли те обезпокояват бабите и дядовците в Шишенци.

Жителите на селото се убедени, че в този край бродят призраците на българи, загинали преди време в кърваво клане. Според една легенда преди много години черкези нападнали мястото, докато имало сватба, и убили сватбарите. От този ден нататък, щом слънцето залезе и жителите се приберат по къщите си, духовете на избитите хора се връщат на това място, за да довършат празненството си.

Според друга легенда пък сватбарите не били заклани от нападателите на селото. Празнуващите обаче се скрили в мистериозна пещера, за да спасят живота си, а след това никой не ги видял и не чул нищо за тях. Сякаш били пропаднали в дън земя!

Поверията за село Шишенци обаче не свършат дотук. Говори се, че в селото живеят и самодиви. Редица овчари разказват как са попадали на мистериозни жени с бели роби, докато са пасели стадата си наоколо. Един от местните пастири разправя как една вечер попаднал на самодивско хоро в близка местност, а на другия ден мястото, за което говорел, било опасано от странен пръстен.

Самодиви

Известна е и друга легенда за видинското село. Говори се, че семейство от този край ненадейно намерило съкровище в градината си. След този ден в дома започнали да стават странни неща – вилици и ножове започнали да се носят във всички посоки, а веднъж във въздуха полетяла и брадва.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати