Музите в гръцката митология
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Музите в гръцката митология

Музите в гръцката митология

Музи
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Старогръцката митология създава цялостна и многостранна представа за света - за възникването и подреждането му, за формирането на важните и устойчиви ценности, за възможността за развитие и усъвършенстване. Неделима част от древногръцката митология са и гръцките музи.

Това всъщност са 9 богини, които олицетворяват изкуствата и вдъхновяват творчеството със своята грация посредством песни, актьорско майсторство, литературна дарба, музика и танци. Считало се, че на тях е подвластно миналото, настоящето и бъдещето и че имат пророческа дарба. Ето кои са те и какво покровителстват.

Калиопа е музата на науката и по-конкретно на епическата поезия. Счита се, че тя е най-възрастната и мъдрата сред всички останали музи. Освен това Калиопа е майка на тракийския певец Орфей. Често е изобразявана с писец и восъчна дъска.

Полихимния е музата на химническата поезия, първоначално муза на танца, по-късно и на пантомимата. Изобразява се забулена без атрибути. Тя носи известност на писателите, чиито творби са си спечелили безсмъртна слава. Полихимния е позната и като муза на геометрията, пантомимата, съзерцанието и земеделието.

Урания покровителства астрономията и астрологията. Изобразявана е с глобус и указателна палка в ръце. Според някои митове от Аполон тя е майка на певеца Лин.

Клио в древногръцката митология е муза на историята и на епичната поезия. Тя е майка на Хиацинт. Изобразявана е с руло пергамент. Името ѝ идва от гръцката дума, означаваща разказвам или правя известен.

Талия освен жена на Аполон е муза на комедията и леката поезия. В митовете често е представяна като нимфата Етна, родила две демонични същества – близнаци от гръмовержеца Зевс.

Мелпомена покровителства трагедията. Дъщеря е на Зевс и Мнемозина. Често е изобразявана с венец от лозови листа, държаща трагическа маска в едната ръка и меч в другата.

Евтерпа е муза на музиката и лирическата поезия, затова и е изобразявана като млада жена с флейта. Според някои писатели именно Евтерпа е измислила двойната флейта.

Ерато в древногръцката митология е муза на лириката и любовната поезия, песента и химна. Изобразявана е с лира или китара в ръка.

Не бива да пропускаме и музата на танца и хоровото пеене – Терпсихора. Според някои от митовете тя е родила от речния бог Ахелой сирените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати