НАСА: Открихме течаща вода на Марс, животът на планетата е възможен

НАСА

Течаща вода от тесен и близо 100-метров солен поток са открили от НАСА. Новината бе съобщена от Американската космическа агенция на пресконференция, излъчвана на живо по цял свят.

Няколко дни преди официалното изявление от НАСА подготвиха публиката, като казаха, че са направили историческо откритие на Червената планета.

Честта да съобщи за откритието на цял свят имаше Джим Грийн, директор на планетарни науки на НАСА. На конференцията присъстваха още Майкъл Майер от програмата за изследване на Марс, Луджендра Оджа от института Джорджия в Атланта, както и други учени.

Марс много прилича на Земята. Там се е случило нещо, което е довело до загубата на водата. Задаваме си въпроса имало ли е живот на Червената планета и ако да, то оцеляло ли е нещо.

Днес това, за което говорим, действително е много вълнуващо, защото дава посоката при отговора на тези въпроси – бе част от изявлението на НАСА.

Поглед към НАСА

Сигналите за течаща вода са били изпратени от марсохода MRO, който е изпратил недвусмислени снимки, показващи, че на Червената планета има водоизточник. МRO изследва Марс от 2006 година и това е най-голямото му откритие.

Учените от Американската космическа агенция разкриха, че от няколко години са подозирали за водата на близката до нас планета. Причина за техните съмнения били снимки от Кюриосити, които показвали странни тъмни петна на планетата, които се изменяли през определени периоди от време.

Това е дало основание на НАСА да смятат, че на Марс тече вода, но преди ясните снимки от МRO, това бяха само недоказани хипотези.

От началото на проучването на Червената планета марсоходите бяха заснели минерална структура на Марс, която може да е формирана единствено от вода. Не беше ясно обаче дали е от вода, текла преди милиони години, от замръзнала такава или от течаща вода.

В продължение на години се търсеше отговорът на тази мистерия, а откритието на НАСА категорично потвърждава, че животът на Червената планета в бъдеще е напълно възможен.

Водата пресъхва през марсианската есен и спира през зимата. Учените не са сигурни откъде по-точно идва водата, но не е изключено да е от подпочвен лед или от солени водни маси.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
zzz
zzz
29.09.2015 11:57
Значи е време филма с Арнолд от 1990 "Total Recal" да премине от Scy fy на documentary.
0
0