Бабите са причината за човешката еволюция

Еволюция

Причината хората да живеят по-дълго от другите бозайници са бабите, информира ни ново изследване. Учените смятат, че решаващ фактор за дълголетието на човешкия род не е бил фактът, че праисторическите ловци са намирали храна, позволявайки по този начин на жените да раждат деца в безопасни домове, а това, че бабите са отглеждали израстващото поколение, докато родителите се грижили за нужните за живот ежедневни дейности.

Бабешката грижа позволявала на жените да имат повече бебета на по-млада възраст, което, от своя страна, допринесло дълголетните гени на прародителките да се предадат на следващите поколения. Точно така и хората започнали да живеят по-дълго.

Изглежда, че бабите имат решаващо значение за развитието на съвременното семейство такова, каквото го познаваме днес, казва авторът на изследването професор Джон Кристен.

Изследването, публикувано в списание Просийдингс на Националната академия на науките на Англия, противоречи на традиционния възглед, че семейството е резултат на това, че мъжките ловци хранели жените и тяхното потомство, в замяна на признаване на бащинство над тези деца, така че мъжките да имат потомство и да предадат гените си.

Професор Кирстен смята, че помощта при отглеждането на вече подрастващите деца и освобождаването на майките от тази отговорност е ключът в човешката еволюция. Това е позволило броят на хората да се увеличи до степен, в която те да покорят Земята. За проучването изследователят направил шестдесет компютърни симулации на човешката еволюция - 30 симулации на развитието на човека с помощта на бабите и 30 без тях.

Симулациите показали как мъжко-женските полови съотношения се променили с времето. С времето мъжете станали много повече от жените, за разлика от маймунските популации, където няколко женски се падат на един мъжкар. Професор Кирстен обяснява, че това довело до по-голям брой желаещи мъжки представители на групата да станат бащи. Единственият начин за това е бил те да се насочат към по-плодородни и съответно по-млади жени.

По-възрастните жени, които били преминали детеродна възраст, за да не бъдат изхвърлени от групата, започнали да се грижат за децата, така че младите имали повече време да раждат. Точно и така човешките гени са станали по-дълголетни и са се предали на поколенията, казва Кирстен. Според него този процес в еволюцията започнал още в дълбоките праисторически времена при зараждането на самия човек.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати