sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Посрещаме Зимния Петковден

Посрещаме Зимния Петковден

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k914
Посрещаме Зимния Петковден и Св. Петка Търновска
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

От днес според народните вярвания започва преходът към зимата. На 14 октомври църквата почита паметта на света Петка Търновска и затова празникът се нарича Зимен Петковден.

В миналото на днешния ден са се договаряли бъдещите годежи и сватби, тъй като Света Петка се приема като покровителка на дома, семейството, раждането и плодовитостта.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Петка, Петко, Параскева, Пенчо, Петрана, Пенка, Пенко, Парашкева, Петкан, Параксев, Петкана.

Зимният Петковден бележи края на земеделската работа. Днес се извършва последната сеитба и се прибира тазгодишната реколтата.

Зимния Петковден

На 14 октомври Българската православна църква почита паметта на Света Параскева, която е известна като Петка Търновска и е една от най-тачените светици в целия православен свят.

Светицата е живяла през XI век и през целия си жизнен път се е отличавала със своите аскетични подвизи. Мощите на светицата се пазят в румънския град Яш и се смята, че те са чудотворни.

Света Петка се нарича Търновска, защото е миналото е почитана като покровителка на старопрестолния град Търново. Светицата е наричана по български Петка, тъй като от гръцки името Параскева се превежда като петък.

На Петковден обикновено се заплождали и домашните животни, като този ритуал е известен и като овча сватба. На този ден жените не трябва да перат, шият или месят тесто, за да може да се роди здрав добитък.

Зимният Петковден не е само празник в чест на Света Петка - закрилница на раждането и децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода.

Днес се дава началото на зимните празници с курбани. Жените трябва да раздават питки за здравето на животните.

Колаци за Зимния Петковден

Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на света Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото семейство се покланя три пъти пред питата за Петковден.

Обредна трапеза днес трябва да включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

Според поверието между Петковден и Димитровден не трябва да се шият дрехи, защото се вярва, че ако човек облече дреха, шита между двата големи празника, ще се разболее.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
42
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
****
****
14.10.2014 19:21
След като жените започнат да раздават питки налево-десно, те обикновено се самозабравят, с което истински обиждат неполучилите парче питка(те ядат шамари), но не за това иде реч в момента, а за поверието. То всъщност е, че ако се облече дреха през тези 12 дена, тогава човек се разболява.
0
2
Pedko
Pedko
14.10.2014 19:40
Аз сам свикнал да ям шамари наместо питка. Най-добрия сам в това :(
Се пак, по-късно аз постих, като не ядях нищо, дори шамари. Така не се борих, и като умрях станах голема сила за еденье, и всички поискаха да ядат от мень още, за това рекоха, че съм бил благодат за тех, и не съм миришел на лошо дори и след прехода.

Оттогава винаги има по некой по моя път, който Те да ядат.
0
2
****
****
14.10.2014 19:14
Един осветен момент:

за силата на заровените кокали разбираме от кучетата, които знаат много добре как са ценни именно тогава. Мошти, помошници, помош, помошти, подмишници.

********

Много има да се каже, много да се говори, но времето е едно за всички дейности и трябва да се разпределя по тях.
0
2
овньо
овньо
14.10.2014 12:08
* да се чете Педко
0
2
****
****
14.10.2014 17:33
Добре, сега ще обясня:

Неска се празнува П*тковден.
Защо те са най-извратените и със сигурност психота? Те са приели най-борбеният мъшкар, най-големия, най-богатия, най-лудия... те носят неговото съзнание за собствено отношение към света, а най-вече към другите мъже.
Поради това в момента нещата се оценяват на има/нема(за по-просто, та да се може от всеки). Основно пари, понеже търгуват с всичко. Или имаш, или немаш, и това е меродавно за човек, както и за отношението на околността към него.

За обидите нанесени от тези невменяеми изроди можем да съдим по жертвите и някои болести, като рак, инсулт, психични заболявания, както и болестта бедност.

Честит празник, п*тки! И да си наете, че най-добре е сами да си омесите питката.
2
2