Православните християни почитат Пантелей Пътника

Пантелей Пътника

На 27 юли православните християни по цял свят почитат свети Пантелеймон, известен в народния фолклор като Пантелей Пътника. Смята се, че днешният ден е много подходящ за пътуване.

Свети Пантелеймон е бил ученик на популярния в миналото лекар Ефросин.

Пантелеймон също е бил лечител и е служил при император Максимиан. По заповед на императора Пантелеймон е бил съсечен, защото се е отклонил от езическите вярвания. Тогава вместо от тялото му да потече кръв, потекло мляко.

Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир Св. Пантелеймон. Понеже светецът е бил лекар, във всички манастири, които са носели неговото име през IX век, са изградени медицински школи и болници.

В народния фолклор Свети Пантелеймон се нарича Пантелей Пътник и в различните краища на България празникът се отбелязва с различни обредни действия.

Името Паталеймон е преобразувано от българите в Пантелей, защото в ранното Средновековие то звучало доста непонятно.

Името Пантелеймон от старогръцки се превежда като всемилостив.

Климент Охридски

В българските народни вярвания се казва, че на този ден щъркели, лястовици и други птици, които през зимата отлитат към по топлите страни, правят първата си подготовка за пътуване, преди да отлетят от страната.

Затова се смята, че днешният ден е много подходящ за пътуване. Оттам идва и прозвището на светеца - Пантелей Пътника.

На много места в страната празникът на Свети Пантелей се отбелязва за предпазване от бури и наводнения. Във фолклора днешният ден се определя като тежък и затова не трябва са се върши никаква домашна работа.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Добрин, Добра, Добри и техните производни.

Освен Свети Пантелеймон на днешния ден се почитат и учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий, известни като Свети Седмочисленици.

На този ден е починал Свети Климент Охридски през 916 година, а денят се чества заради разпространяването на кирилицата.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати