Холотропно дишане - път към себепознание

Холотропно дишане

Създател на холотропната терапия е Станислав Гроф, който е от чешки произход – той и неговата съпруга разработват т.нар. система за холотропно дишане. Тази система най-лесно може да се обясни по следния начин – това е метод за психотерапия, който ти дава възможност да се самоопознаеш и да развиеш личността си, човек може да се самоизследва.

Холотропното дишане представлява метод, в който се комбинират интензивното дишане, музика, работа с тялото, споделяне в групата.

Какво можем да постигнем чрез холотропното дишане?

Бързо дишане

С помощта на измененото състояние на съзнанието ни можем да постигнем много висока чувствителност. Можем да постигнем повече яснота по отношение на човешките отношения, на нашите отношения с околните.

Благодарение на холотропното дишане ще можем да видим себе си много по-ясно и да разрешим проблемите си с лекота, тъй като ще ги приемаме обективно. При всеки натрупаният опит е различен – всичко зависи от това кое в конкретния момент е най-важно за личността.

Кой може да се занимава с холотропно дишане?

Всеки, който желае да опознае себе си, който иска да се развива, да намира отговори на въпроси, да открие своята истината за себе си, другите и заобикалящия го свят. Методът на холотропното дишане има терапевтичен ефект – освобождава и разтоварва тялото от блокирала енергия.

Дишане

Помага на човек да осъзнае човешките ценности, да разшири представата си не само за себе си, но и за хората около него. Чрез холотропната техника се усилват подсъзнателните процеси – навлиза се в други измерения на съзнанието.

По време на холотропната сесия не губим изцяло контакт с обкръжаващата ни среда – резултатът от подобна сесия е физическа релаксация и емоционално освобождаване.

Как да го практикуваме и какви са рисковете?

Холотропното дишане може да се практикува и самостоятелно, но не е желателно. Заради състоянията, в които човек може да изпадне, най-добре е да се обърнете към специалисти.

Промените, които могат да настъпят в съзнанието на човек, могат да отключат много сериозни емоционални кризи – пътешествайки из другите пластове в своята психика, можем да се сблъскаме с болезнени травми, страхове и др.

Без помощта на опитен терапевт, който познава процесите и техниките, може да се достигне до непредсказуеми резултати.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари