Методът Седона или пътят към успеха

Методът Седона

Методът Седона е измислен от бизнесмена, физик и инженер Лестър Левинсън. С този метод можете да си помогнете сами и може да бъде използван от всеки. Основният му постулат е че всички чувства идват по естествен начин. Ако не им се поддадем, те престават да имат сила. Методът ни учи как да анализираме дадена емоция и да можем за даден момент да се въздържим от нея. Хиляди хора са съгласни и са дали своите препоръки в полза на този метод, твърдейки че им е помогнал по следните начини:

• Освобождаване от чувството на страх и безспокойство

• Контрол над гнева

• Промяна на лошите навици

• Овладяването на пристрастяване като цигари и алкохол

• Развиване на постоянен позитивен подход

• Развиване на самоуважение

• Контрол над стреса

• Постигане на добри резултати при отслабване и водене на здравословен живот

• Преодоляване на депресията

• Справяне със срама и чувството на вина

• Повишаване на енергичността и безпроблемен сън

• Спечелване на финансова стабилност

• Контролиране на скръбта и травмите

Принципите на метода Седона

Макар да знаем, че конкретно схващане или мисъл не са доказано полезни за нас, е много трудно да можем да ги променим. Става въпрос, че чувствата създават ограничения и ги актуализират. Следователно емоциите на всеки човек тласкат или отблъскват някакво действие. Радостта и успеха в живота са предопределени от мислите и отношението ни. В своята черупка човек е приятел сам на себе си или съответно най-големия си враг. Методът Седона използва базата на този цикъл. Учи ни как да сме господари на емоциите си. Като резултат човек става не само господар на мислите си, но и на действията си. По този начин тази техника се явява като елексир в най-разнообразни области.

Страх

Да се оттървем от чувствата си

Методът Седона се крепи основно на потенциала на чувствата. Счита се, че с израстването на децата и превръщането им във възрастни, те се ръководят по-скоро от очакванията на другите, отколкото от собствените си желания. Тези чувства, които са били потискани, се опитват да излязат на повърхността.

Практикуващите този метод разбират, че в различни ситуации могат да потискат или изразяват определена компетентност. Такива хора често избират третата възможност - да изхвърлят мислите от главата си. Практикуващите метода Седона си задават ред въпроси, създаващи познание за това какво чувстват в момента, а след това нежно избутват тези емоции навън, с което се получава един вид освобождаване.

Доказана ефективност

Методът е потвърден от корпорация MONY, както и от различни научни изследователи и изтъкнати университети. Трениращите Седона са работили съвместно с много корпорации, което е довело до определено положителни резултати по отношение на компаниите и работещите в тях.

Уникалност на метода Седона

Методът е уникален поради следните причини:

• Леснота на изпълнението му

• Действа във всеки един момент - учи ни как да се освободим от мислите си и да изпитаме облекчение и след като се оттървем от болката, проникновението настъпва веднага

• Липса на ретроспекция - нуждата да запомняме отминали неща, да ги обмисляме и да ги подредим изчезва

Свобода

• Резултатите са дълготрайни и с времето се подобряват

• Техниката е всемогъща

• Действа еднакво ефективно както при мъже, така и при жени

Ето и един пример

Представете си, че имате ниско самочувствие. То може да се е породило от разнообразни фактори, като например пренебрежителна забележка или действие. Човек разглежда нещата около себе си и дава израз на чувството на смущение и посредственост.

Ниското самочувствие, повлияно от тези чувства, афектира всеки аспект на живота ни. Методът Седона се състои в това да се прекъсне този порочен кръг от чувства и мисли. Усещането за тежест в стомаха, гърдите и раменете изчезва и е заместено от самоувереност, лекота и топлина. Човек вече не е в състояние да си помисли, че има неща, с които да не може да се справи.

Виж повече

Рейтинг

5 11
4 5
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (15)

Изпрати
Пенка Иванова /Пепи/
Пенка Иванова /Пепи/
22.01.2014 17:51
Но как се практикува този медот не пише?
4
0
VS
VS
01.06.2015 02:10
:) google it
0
0
Vs
Vs
01.06.2015 02:06
:)
1
0
Росица Тончева
Росица Тончева
19.11.2013 22:44
Веднага ми се набиват на очи думи като контролиране, овладяване, справяне, преодоляване, спечелване. Чувствата не се контролират, не се преодоляват, не се овладяват. Те се оставят да текат свободно през тялото и евентуално се интегрира и осъзнава информацията, която носят. Така както не се контролират облаците, слънцето, дъжда. Всъщност с този мултилевълмаркетски начин, по който представяте метода можете само да загубите търсещите и желаещите промяна. Тона ви е доста остарял като концепция.
9
3
Жени
Жени
06.10.2013 06:03
Жъпреки, цхе всички тези процеси са химически и физически обусложени, те мгат да бъдат контролирани. Счита се, че така както си движим ръката или задаваме команда на тялото си да извърши някакво движение, така можем да контролраме емоциите си.
1
1
цоко
цоко
12.09.2013 21:30
Сега едно лекинко обяснение за всички подобни глупави методи...който са пълна шарлатания. Не работят. Защо.
Основната мозъчна формация която произвежда стра и гняв е амигдалата. Тя реагира чрез мозъкът и рационалното което и подава импулси и тя съответно праща усещанията. Ок. Казваме си не ме е страх, искам да се оправя, веднага и така нататък.....да аама не.
Защо. УСтановено е , че амигдалата в процесът на еволюция си е създала автономност сама да произвежда стра и гням и агресия независимо от пътят рационалност-амигдала-емоции. Сори не работи този метод. Щеше да е супер лесно---казваме си това и онова ...и ок. Пълна боза. да си го продават шарлатаните -психолози на тъп аците.
3
1
веско
веско
19.08.2013 22:55
А къде да намерим детайлно описание на метода? Защото тук има само един коментар и личното прочитане на метода от някого ....
0
0
klik
klik
20.07.2013 16:28
имам пари имам пари имам пари ... а что я буду кушат в ету ночью глухую!
0
0
Тони
Тони
15.07.2013 16:08
Порфирий, в статията не става дума за се отървем от чувствата въобще, а само от негативизма, от отрицателните влияния и усещания.
2
0
Десислава
Десислава
12.01.2013 07:34
Харесва ми концепцията на този метод. С времето сама се научих да прилагам философията му , но се радвам ,че мога да прочета за него в синтезиран вид.

А що се отнася до псевдохристияните- научете се да разбирате философията на религията ,която изповядвате, а не само да четете редовете със "заповеди" . Методът не е в разрез с християнството, а точно обратното. Този метод служи за преодоляване на натрапчивите усещания , след като човек вече се е покаял и изкупил вината си . И това , ако не е дар от Бог- здраве му кажи !
0
0