sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Митология за лебедите

Митология за лебедите

лебед

Лебедът е символ на прераждането, чистотата, целомъдрието, щедростта, мъдростта, пророческите способности, поезията и смелостта.

Съществува и вярване, че душите на хората след физическата им смърт, странстват в небето под формата на лебеди.

Почитта на лебедите е много древна. В древността са ги свързвали със слънцето. В изкуството на етруските племена са намерени изображения на слънчевата колесница, теглена от лебеди. При славяните пък изящните птици придружавали Бога Слънце.

Монголците вярват, че първите хора на земята са били родени от лебеди. А народите в Сибир вярват, че през зимата лебедите се превръщат в сняг, а през пролетта се съживяват от него.

В индийската митология се описва как един мъдър човек чрез силата на своите познания се превърнал в златен лебед. Лебедът и гъската са вълшебни птици. От лебедово яйце се появил индийският бог Брахма.

И в индианската митология има поверия, свързани с лебедите. Тези птици се изобразяват по стените на храмовете и символизират перфектния съюз.

В гръко-римската традиция образът на лебеда е свързан със Зевс, Афродита и Аполон. Един ден синът на бог Хелиос подкарал слънчевата му колесница, но не се справил и едва не изпепелил земята с огъня от колесницата. Страхувайки се, че синът на Хелиос ще унищожи земята, Зевс го ударил с мълния. Като видял мъките му, богът на слънцето, Аполон, превърнал момчето в лебед. На него е наречено съзвездието Лебед. Самият Аполон често летят над Гърция, яхнал колесница, теглена от бели лебеди.

В друг мит царицата на Спарта, Леда, впечатлила със своята красота самия Зевс. Господарят на Боговете се явил пред нея под формата на ранен лебед. Леда погалила лебеда и скоро птицата снесла яйце, от което се родила красивата Елена, заради които в последствие избухва Троянската война.

Германците смятат лебедите за птици, които могат да предсказват бъдещето. В тях се вселявали душите на младите момичета, особено чистите и непорочните.

При славяните лебедът е олицетворение на семейната вярност и красота. В Русия има убеждение, че яко някой убие лебед, смърт ще покоси не само него, но и цялото му семейство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 8
3 1
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
леда
леда
26.06.2013 11:51
Докато си жива майка ти с духа си ще бъде до теб .
0
0
Деница
Деница
01.09.2012 15:50
Аз сънувах майка ми, която почина преди около 4 месеца, тя ми каза че се е преродила в лебед или гъска(и тя незнаеше в кое от двете), но беше с нейното си тяло и дори успях да я прегърна. Попитах я докога ще е с нас и тя ми отговори “Докато лебедът е жив„ аз и казах че искам да намерим лебеда и когато трагнахме да го тарсим се събудих.Немогада разбера какво означаваше всичко, нали се е преродила в лебед или гъска , защо беше с нейното тяло, или тя живее чрез лебеда, незнам.Моля някой да който разбира от тези неща да ми каже какво означава съня ми. Благодаря предварително.
0
0
sej
sej
04.10.2011 10:48
Ей, това за..
0
1
диди
диди
22.07.2011 11:10
Зная само това, че лебедите са моногамни птици, ако единият от партньорите умре, другия живее и страда след смъртта му от 6 месеца до 1 година и след това умира и той. Спира да се храни и просто умира.
1
0