На 14 януари ромите празнуват Банго Васил

Банго Васил

Новата година е светъл семеен празник, като при някои от народностите той се празнува по различно време в годината. Така например на 14 януари е големият празник Банго Василий, когато ромите честват Новата година. Той е известен още с името Василица и Васильовден.

Около празника витаят много легенди, като според една от тях Банго Васил е бил един от великите защитници и застъпници на ромите. Именно той е този, който се е грижил за възстановяването на моста, след като е бил разрушен от дявола и по който са преминавали ромите.

Според други легенди и митове за Банго Василий той се е занимавал с овцевъдство и е накуцвал. Именно той е спасил ромско давещо се дете, но и също така приютява ром, който е бягал и е искал да се скрие от редицата неприятности на пътя му.

Друга легенда пък разказва, че Банго Васил е спасил цял цигански род от жестоката сила на бушуващата стихия на морето. Дълбоките и яростни вълни са щели да погубят ромите, но той е дошъл на помощ, като им е изпратил ято гъски. Ромите са се качили на птиците изпратени от Свети Василий и така стигнали невредими на брега от другата страна. Именно затова те почитат своя спасител на тази дата, а именно 14 януари е празник в негова чест.

Трапеза за Банго Васил
Снимка: Севда Андреева

Подобно на всички народи, така и при ромите Банго Васил е семеен празник, който те честват със своите роднини и близки, като на празничната трапеза задължително трябва да има месо от гъска или петел.

За всички роми вечерята между 13 и 14 има силна свещена роля, която е изпълнена също така с богата символика, идваща от митовете и легендите за Свети Василий. На масата трябва да присъстват ястията като сарми, питка, баница с късмети, вино и ракия. Важна част от обичая е прекадяването, както и благославянето на трапезата.

Къщите, където се чувства този велик празник за ромите остават заключени до настъпването на полунощ на 13 януари, като тази традиция се спазва, за да не избяга късмета от дома.

Едва след като настъпи ромската Нова година, вече могат да бъдат посрещани гостите, като стопаните винаги се надяват първият гост да е добър, за да им върви по вода и през новата година. Точно в полунощ настъпва Новата година, като именно тогава вече може да се започне и със сурвакането, което е също стара традиция в голяма част от народите.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати