sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Моето Аз»Силата на убеждението

Силата на убеждението

Силата на убеждението
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Доколко важни и определящи са убежденията ни за развитие на живота, зависи от степента на осъзнатост на индивида.

Необходимо е да се дефинира понятието. Убеждението представлява всичко онова, в което човек вярва по отношение на нещата от живота и собствените възможности да се справи с проблемите, които ежедневието поднася.

Убежденията са както позитивни и зареждащи, така и негативни и деструктивни. Формирането им става още в ранна възраст под въздействие на възпитанието и начина на живот, както и качествата на отделната личност.

Правилни и неправилни убеждения няма. Те се делят на такива, които подпомагат развитието, и такива, които го спират и дърпат назад. Защо някои хора са позитивно настроени, а други откриват негативизъм дори в обикновени събития от делника?

Причината е в значението, което всеки индивид придава на събитията, с които непрекъснато се сблъсква. От начина, по който гледаме на нещата от живота, зависи какъв ще бъде той, с какво съдържание ще бъде изпълнен.

Във всеки момент, в който се срещаме с определена ситуация, мозъкът задава някои прости въпроси: какво ще ни донесе тази случка, дали ще бъде причина за радост или страдание.

Другото важно съждение е какво да се направи, за да се избегне страданието и да се получи само удоволствие от създадената ситуация.

Отговорите зависят от създадените вече убеждения за това, което носи болка, и това, което носи удоволствие в живота. Това на практика означава, че всичко в живота има само един смисъл и той е този, който сами му отдаваме.

Вярата и убеждението диктуват поведение

Или казано по-просто - убеждението има съзидателна или унищожителна сила, в зависимост какъв избор сме направили да му предадем.

Съществуват още положения, върху които трябва да се помисли. Повечето хора не избират съзнателно в какво да вярват. Вярата е субективно състояние, обикновено плод на някакъв минал опит. Често тези вярвания са породени от грешно интерпретиране на миналия опит.

И още един неприятен момент е, че вече възприетото убеждение се смята за непоклатимо и няма нужда от неговото преосмисляне.

Убежденията ръководят поведението ни и рядко се замисляме дали не е по-добре да ги преосмислим, защото те са това, което ни е ограничавало в миналото и може да застраши и бъдещето.

Способността да се освободим от стари убеждения, да ги заменим с нови, защото са позитивни, укрепващи духа и градивни показва зрялост и смелост - качества, които са нужни на всеки в неговото личностно израстване. То започва с преосмисляне на старите виждания и освобождаване от ненужните сред тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest