Направиха най-точната снимка на повърхността на слънцето

Направиха най-точната снимка на повърхността на слънцето

На 29 януари 2020 година беше пусната най-детайлната снимка на слънчевата повърхност досега. Тя е заснета от телескопа Де Кей Ай Ес Ти на Хавай.

Отдалеч Слънцето изглежда като огромна жълта или оранжева топка, която излъчва светлина. Отблизо обаче нещата изглеждат различно. Това, което се вижда на снимката от телескопа в Хавай, прилича на врящо гърне със злато или на кипящ съд с карамелени пуканки.

Знаем ли всъщност какво се случва на повърхността на Слънцето, за да достигне до нас неговата светлина и топлина? Центърът на Слънчевата система се намира на милиони километри от нас. Всяка секунда на повърхността му се случват различни термоядрени реакции, които генерират тонове водород. Този водород се трансформира в чиста енергия, която достига до нас под формата на светлина, топлина, магнитни бури и феномени, които се дължат на дейността на Слънцето.

Най-детайлната снимка на слънцето досега
Снимка: NASA

Силата на тази енергия може да доведе до редица проблеми на Земята включително и изключване на електропреносната мрежа, проблеми с различни уреди. А всички знаем как магнитните бури могат да влияят на здравето ни в определени дни.

Едно от най-големите предизвикателства пред учените според Томас Римел, ръководител на Ди Кей Ай Ес Ти, е да разгадаят тайните на магнитното поле на Слънцето. Това е така поради необходимото голямо разстояние, от което се правят тези проучвания. То пречи както на точността, така и на детайлността на направените проучвания.

Снимката, която се превърна в сензация през изминалите дни, показва, че повърхността на Слънцето е разделена на клетки. Предполага се, че тези клетки изнасят енергията и топлината отвътре навън. От тях се издига горещ газ, охлажда се, а след това потъва обратно през линиите, разделящи тези клетки.

Тези снимки са част от експеримент, проведен с новия телескоп Де Кей Ай Ес Ти, който е построен от Националната научна фондация на върха на древен хавайски вулкан - Халеакала, Домът на слънцето. Телескопът събира толкова много топлина от Слънцето, че се нуждае от сложна система от тръби, които да я отвеждат дълбоко в земята. Това е така, защото телескопът има по-голямо огледало и високо адаптивна оптика, които позволяват по-детайлен изглед от повърхността на различни космически обекти.

Слънцето

Учените ще продължат задълбочените си проучвания, за да установят как възникват различните катаклизми, които наблюдават, защо има разлика в температурата на повърхността на Слънцето и на атмосферата около него, както и как точно се поражда слънчевият вятър. Работата предстои, а ние очакваме нови открития, неизвестни досега.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати