Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тестове и Психология»Фамилна констелация - що е то и как помага?

Фамилна констелация - що е то и как помага?

Фамилна констелация - що е то и как помага?

Фамилната констелация (също наречена семейна констелация) е терапевтичен метод с цел освобождаване на напрежението в и между хората. Методът е развит от Берт Хелингер и използван от психолози, психиатри и психотерапевти по цял свят. Трябва да се отбележи обаче, че той не е нито медицински похват, нито психотерапия.

За метода Фамилна констелация

Този метод се състои в това, че всички членове на групата (или семейството) участват в решаване на проблем, засягащ само един от тях. При това всеки от участниците може да сподели свой проблем.

Идеята е, че ние винаги смятаме, че това, което се случва е заради нас - последствие от действията ни или от нещо, което сме направили в миналото. Констелациите твърдят обратното - че всичко, което правим или не правим е по-скоро свързано с влиянието на семейството и предците ни, отколкото на нас самите.

Изучаването на този метод позволява да се открият събития и ситуации от миналото, които се отразяват върху нашия живот. Това могат да бъде смърт на млад член от семейството или новородено, самоубийство, имиграция, всякакви тайни.

Фамилната констелация преминава през два етапа. Първият е да разкрием кои и какви са влиянията в семейството ни и които са причините за нашите проблеми. Вторият етап е намирането на решение за тях.

Основни принципи на Фамилната констелация

1. Принцип за принадлежност - всеки участник в системата има еднакви права на принадлежност, които не могат да му бъдат отнети.

Ако ние игнорираме, избягваме или отказваме да изслушаме някой във фамилната констелация, това отслабва системата, като разваля хармоничността и развитието ѝ.

Фамилна констелация

2. Принцип за порядък и правилно място - в системата има определен ред, който се определя от времето, в което влизаме в системата и в съответствие с това време се определя и ролята ни. Например едно дете не е нормално да дава съвети на родителите си относно работата. Или ако родител се опитва да даде роля на детето, която не е подходяща.

3. Принцип на равновесие между даване и получаване

Разваляме равновесието например когато се опитваме да взимаме повече, отколкото даваме (внимание, задължения, грешки и т.н).

Как помага фамилната констелация?

Констелациите могат да се използват за разрешаване на проблеми във взаимоотношенията, проблеми във връзката, проблеми между родител и дете, парични проблеми или проблеми с времето.

Те спомагат за изясняване и сплотяване на семейството, изясняване на проблемите, свързани с работата или взаимоотношенията, по-добър контрол върху възпитанието на децата или разбиране и осъзнаване на труден период в живота, развод, проблеми със съжителството с друг човек или причина за неспособност за вземане на решение - лични или професионални.

Благодарение на фамилните констелации е възможно да се справите с блокажи и вярвания, които носите от раждането си или несъзнателни механизми, които мотивират вашето съществуване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest