Умеете ли да слушате?

Умеете ли да слушате?

Често може да се случи да проведете дълъг разговор с някого и след това с изненада да разберете, че почти не може да си спомните какво точно сте говорили със събеседника си. Това е така, защото според учените само около 10 процента от хората наистина слушат, докато останалите само си мислят, че слушат.

Понякога не слушаме човека срещу нас, защото се разсейваме от звуци и или движение около нас, разсейват ни нотификациите на телефона или дори собствените ни мисли, които се лутат в търсене на разрешение на битови или любовни проблеми.

Да си добър в активното слушане означава, че имате търпението задълбочено да изслушате човека срещу вас и едва след това да му предложите своето съчувствие, решение или опора, вместо постоянно да го прекъсвате или да не чувате какво всъщност ви казва, заети да търсите решение на проблеми, да разкажете своя история или да изразите оценката си.

Да си активен слушател, означава да позволиш на човека срещу теб необезпокояван да говори, докато ти чакаш възможността да му отговориш. Защото хората, които биват слушани, започват да се чувстват приети, започват да приемат думите си по-сериозно и откриват истинското си Аз.

Това са думи на професор Хенри Ноуен, който твърди също, че активното слушане е като духовно гостоприемство, което позволява на непознатите да станат приятели.

Добрата новина за всички нас е, че може много лесно и ефективно да подобрите уменията си на слушател чрез пет много лесни стъпки.

Упражнявайте се в слушане

Активно слушане

Съвършенството идва с повторения, затова не е чудно, че може да се упражнявате в слушане и да подобрите уменията си да чувате другите. За целта ви трябва доброволец и място, където и двамата няма да се разсейвате.

Застанете очи в очи с вашия събеседник, отървете се от всички електронни устройства, оставете си само един хронометър и говорете. Всеки от вас трябва да говори за нещо 2 минути, като в това време другият не бива да го прекъсва или да отговаря по какъвто и да е начин.

След това местата се сменят и този, който е говорил, трябва да влезе в ролята на слушателят. Активният слушател не бива да говори, но може да отговаря или реагира на думите с изражения, жестове, мимики. След което ролите отново се разменят.

Бъдете открити и толерантни

Да слушаш понякога просто означава да слушаш и да приемаш, а не да оценяваш или осъждаш онова, което събеседникът ти ще каже. В процеса на активно слушане е добре да се въздържате от даването на оценки и съвети, освен ако такива не са ви били поискани изрично.

В процеса на активно слушане не се опитвайте да тълкувате преживяванията на другия човек, той има нужда да бъде чут, не критикуван или преценен.

Слушайте, но не гледайте

Добре е да поддържате зрителен контакт, но не бива да се фиксирате върху събеседника си - вместо това сведете очи и се концентрирайте върху смисъла на думите. Не позволявайте на фактори като акцент, околна среда или специфичен начин за изразяване да ви разсейват.

Слушайте не само думите, но и мълчанието между тях

Слушане

Много важно е не само да вниквате в думите на събеседника си, важно е обаче да успеете да чуете онова, което те не казват, да четете между редовете и да чуете онези думи, които са премълчани в паузите.

Добре е да задавате отворени въпроси

Мълчанието, докато слушате, е важно, но понякога е удачно в подходящите моменти да зададете и отворени въпроси, за да помогнете на събеседника си да продължи с разговора си или да получите още информация.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати