Пътеводител в първия ден на есента

Пътеводител в първия есенен ден

На 23 септември всяка година в двете полукълба на Земята се наблюдава интересно явление - дневната светлина е в еднакво количество. Наричаме явлението равноденствие. Тогава Слънцето и Екваторът застават в една линия.

За хората, които живеят в Северното полукълбо, това е първият есенен ден, а за тези, които населяват земите на юг от Екватора, започва пролетта. За нас на север денят ще продължи да намалява до декември, когато ще настъпи зимното слънцестоене и денят ще започне отново да нараства.

Защо съществува равноденствието?

Равноденствието, сезоните и всички подобни промени, които наблюдаваме, са предизвикани от това, че Земята се върти около оста, която е наклонена спрямо орбитата на нашата планета. Наклонът е причина през половината година Северният полюс да сочи в посока към Слънцето, а през другата половина това се случва с Южния. Затова наблюдаваме сезоните.

Денят на равноденствието ли е първи ден на есента?

Първи ден на есента

Отговорът на този въпрос зависи от това дали се дава от метеорологична или от астрономическа гледна точка.

Според метеорологичните представи лятото обхваща трите най-топли месеца в годината. Зимата се определя от трите най-студени, а пролетта и есента са преходните между тях. Пролетта от метеорологична гледна точка включва месеците март, април и май, а лятото е отредено за юни, юли и август.

Според метеорологията есента обхваща септември, октомври и ноември, а зимата - декември, януари и февруари.

От астрономическо гледище началото на есента настъпва, когато в Южното полукълбо светлината стане повече, отколкото в Северното. В този ден настъпва явлението, наречено есенно равноденствие.

Денят и нощта на 23 септември наистина ли са абсолютно равни?

Първи есенен ден

Терминът есенно равноденствие няма нужда от специално обяснение. Буквално значи равна нощ. В деня на равноденствие на всички места по Земята ще има почти равно поделени часове ден и нощ.

Денят обаче няма да е в абсолютно същите стойности като на нощта. На този ден в Аляска примерно денят ще бъде с 11 минути повече от половината часове на денонощието; в София ще добави 8 минути и 33 секунди. Тази и други разлики се дължат на начина на пречупване на светлина на Слънцето при навлизане в земната атмосфера в различните географски ширини.

Дневната светлина е малко по-голяма като количество заради начина ни на измерване на продължителността на деня: от първия лъч на Слънцето над хоризонта, до последния проблясък на небесното светило, преди да се скрие под хоризонта вечер. Тъй като трябва някакво време, за издигането и скриването на слънчевия диск, се получава тази разлика от няколко минути.

Кога листата на дърветата започват да пожълтяват?

Когато дните започнат да стават по-кратки, дърветата дават сигнал на листата да произвеждат по-малко хлорофил и те започват да избледняват. Това се отнася до широколистните видове. Промяната в багрите зависи повече от дневното количество светлина, а не от температурите и затова не се променя през годините.

Температурите и други атмосферни условия влияят само на наситеността на багрите през есента и на това колко дълго ще се задържат на дърветата.

Сушата също влияе на скоростта на оцветяване в кафяво.

Съществува ли равноденствието като явление и на други планети от Слънчевата система?

Пътеводител в първия ден на есента

Отговорът е категоричен, има. Всички планети около нашето Слънце се въртят около ос под наклон, което значи, че познават сезонността. Някои планети са съвсем малко наклонени, примерно Меркурий; други копират Земята, а Уран е най-силно наклонен. Сатурн например е наклонен на 27 градуса и при него равноденствието е явление, което се среща много по-рядко, през 15 години.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати