Поучителната притча за красавицата и 10 крави

Красавица

При корабокрушение двама моряци стигнали до далечен остров, на който били посрещнати от вождът на племето там и неговите две дъщери. Едната от тях била изумителна красавица, а другата – по-грозновата.

Когато се представили, единият моряк казал на своя приятел, че ще се ожени за едната дъщеря на вожда. Приятелят помислил, че става въпрос за красавица и веднага го поздравил за избора.

За негова голяма изненада обаче, морякът заявил, че иска да се ожени за по-грозната от двете дъщери.

- Защо би го направил? Тя никак не е красива – попитал приятеля,

- Защото искам нея – отговорил му морякът.

В племето имало обичай при всеки годеж бащата на бъдещата булка да получава по 10 крави, преди да отстъпи дъщеря си на нейния годеник. Затова морякът не губил време, а намерил кравите и отишъл да поиска дъщерята на вожда за съпруга.

Самият баща също бил изненадан, че морякът искал да се ожени за по-непривлекателната от двете дъщери и решил да вземе само 3 крави, тъй като красотата на дъщеря му не била достойна за 10.

Крави

Морякът обаче бил категоричен, че и тя като всяка друга девойка в племето трябва да получи 10 крави за красотата си. Двамата се сгодили и вдигнали сватба.

Приятелят на моряка отплавал и след известно време се върнал, за да провери как живее с новата си съпруга в новото племе. В дома на моряка намерил несравнима красавица, която гледала децата и домакинствала.

- Да не би да си се оженил втори път – попила озадаченият приятел.

- Не, това е същата жена, малката дъщеря на вожда – отговорил морякът.

Приятелят на моряка не се сдържал и попитал жената как е станала толкова красива.

- Просто разбрах, че струвам 10 крави – отговорила му тя.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати