sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Успеха»Притча за неправилния избор

Притча за неправилния избор

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k368
Притчи

Живял някога един вдовец, който имал двама сина от покойната си съпруга. Той бил дървар и всеки ден ходел до гората, за да събира дърва, а когато момчетата му отраснали, решил, че е време и те да тръгнат с него за дърва.

Преди да потеглят за пръв път към гората обаче, той им рекъл:

– Момчета, един вас ще трябва да си тръгва всеки ден по-рано от работа и да се прибира вкъщи, за да приготви вечеря за всички. Сами решете кой ще е това!

Щом изслушал баща си, малкият син веднага избрал той да се занимава с готвенето и останалата домакинска работа, а брат му нямал нищо против. Така дните на момчетата започнали да се нижат, а на по-малкия син все му се налагало да се прибира по-рано, за да готви. Къщните занимания обаче му дотегнали, ето защо една сутрин той казал на батко си:

– Искаш ли вече аз да оставам с татко в гората до късно, а ти да се занимаваш с готвенето и чистенето?

Брат му отново нямал нищо против и с радост се съгласил да се разменят. И така, семейството прекарало часове наред в гората, а когато слънцето се скрило, по-големият син се прибрал, а малкият останал с баща си.

Двамата обаче имали много работа и малкият брат много се изморил. Когато изневиделица каруцата им се счупила, той не издържал и започнал да мърмори:

– Защо изобщо ми трябваше да се разменям с брат ми. Сам си навредих, като направих грешния избор!

При тези думи баща му го погледнал сериозно и казал:

– Слушай, сине, ти наистина направи грешен избор, но сгрешиш не защото се размени с брат си, а заради това, че каквато и възможност да се отвори пред теб, ти винаги искаш да си на друго място и да се занимаваш с нещо различно. Научи се да приемаш обстоятелствата такива, каквито са, и да извличаш от тях най-доброто. Живей в настоящия момент и престани да се оплакваш, защото в противен случай никога няма да откриеш очарованието на света!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
don Emiliyano
don Emiliyano
05.07.2019 07:09
И АЗ ТЪКА РЕВЕМ ЧЕ ВИНАГИ ПРАВЯ НЕПРАВИЛНИ ИЗБОРИ И РЕШЕНИЯ
1
0