Зеленият човек или истинската история на човека без лице

Човека без лице

Историята за Зеления човек, познат още като Човека без лице, е зловеща градска легенда от американския Среден запад. Тя била изключително популярна в средата на 50-те до края на 60-те години на ХХ век. Според легендата той бил страховито чудовище без лице, което преследвало хората в парковете, като изпитвало удоволствие от това, че ги плаши.

По нея има дори създадени няколко книги, филми и комикси на ужасите. Повечето от тях са добили световна известност и са се превърнали в класика. Може дори и вие да сте ги виждали.

Това, което може би не знаете, е, че Зеленият човек е бил истински – мъж на име Реймънд Робинсън.

Легендата на Зеления човек твърди, че той свети в зелено в резултат на удар от светкавици или от някаква промишлена катастрофа. Според приказките той преследвал и плашел хората в огромния градски парк на Вашингтон, Пенсилвания. Истината обаче е съвсем друга.

Реймънд Робинсън - човекът без лице

Всичко започнало през 1919 година. Реймънд бил само 8-годишен. Той се покатерил на електрически стълб, за да види птиче гнездо, и бил ударен от 11 000 волта електричество. Ударът с високо напрежение изгорил лицето и ръцете на Робинсън, оставяйки дупки там, където някога били очите и носът му.

Независимо от това ужасяващо нараняване той оживял. Постепенно си възвърнал слуха и говора. През следващите 65 години се укривал в семейния си дом в Коппел, Пенсилвания, където правил колани, портфейли и изтривалки и ги продавал, за да генерира малък доход.

Робинсън напускал дома си само нощем, за да не плаши хората с външния си вид. От тези негови разходки се зародила легендата за Зеления човек, която била измислена от децата от местната гимназия, но после се разпространила из целия Среден Запад на САЩ, а и по-далеч. Вероятно името Зелен човек дошло от факта, че Робинсън обичал да се облича основно в зелено, а цветът светел, когато бил огряван от фаровете на колите.

Макар че много хора били жестоки с Реймънд, имало и такива, които се сприятелили с него и дори ги придружавали на среднощните му разходки.

Градски легенди

Обичахме да излизаме и да му даваме бира, каза 60-годишният Пит Павлович в интервю през 1998 г. за пенсилванския вестник Пост дейли. Той разказва още, че хората, които не са знаели за Робинсън, често били шокирани и ужасени от вида му и искали да се обадят в полицията, когато обаче разбирали истината, се връщали да го търсят и да му се извинят.

Рядко обаче го намирали, защото Робинсън се срамувал и не искал да плаши никого, затова при всеки писък, който предизвиквал, бързал да се прибере в дома си.

Малко са фактите, които се знаят за живота на Робинсън, освен че е живял дълъг и самотен живот. Той почива по естествени причини през 1985 на 74 години. Легендата за Зеления човек обаче е жива и до днес в САЩ, като още много родители плашат децата си с него, когато не искат малките да излизат през нощта.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати