sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Археология»Нечовешко! Разкриха масов гроб на 140 деца в Перу

Нечовешко! Разкриха масов гроб на 140 деца в Перу

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k9332

Археологическо разследване в Перу намери следи от най-крупното жертвоприношение на деца в района. При проучването на международен екип от учени е открит масов гроб на 140 деца. Не е изключено това да е и най-голямото в света детско жертвоприношение, за което човечеството досега знае.

Според учените зловещият ритуал е извършен около преди 550 години в региона Либертад, недалеч от скалиста местност край Тихия океан. Останките на децата – момичета и момчета, са откри в религиозна постройка, изградена преди повече от 3000 години.

При разкриването на района освен човешките кости са открити и останки от 200 на брой лами. Археолозите предполагат, че те произхождат от 1400 година, когато мястото е населявано от империята Чиму.

Те поясняват, че при изпълняването на жертвоприношението са намерили смъртта си дечица между 5 и 14-годишна възраст. Убитите животни, от своя страна, са били най-много на година и половина.

От изданието Нешънъл Джиографик, където е публикувано изследването, става ясно още, че при смъртоносния ритуал най-вероятно са били извадени и сърцата на жертвите. Освен това телата им са били положени по строго определен начин.

Индианците от Чиму обитавали крайбрежието на Перу до около 1475 година. Предполага се, че те били надвити от инките след множество битки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати