Тракийска гробница изникна край Благоевград

Тракийска гробница край Благоевград
Снимка: btvnovinite.bg

Непокътната гробница бе разкрита изненадващо край Благоевград. Тя се намира край село Покровник и е от римско време.

Разкопките в тракийското селище, разположено на площ от 120 декара – Скаптопара, или древният Благоевград, се провеждат преди пускането на поредната част от магистрала Струма. Преди дни в района бяха разкопани църква, баня и канализация. Мавзолейния комплекс от III век след Христа обаче бе истинска изненада.

В гробницата има две гробни камери и преддверие. Целостта на едната от камерите е нарушена още през античната епоха. Тогава е и ограбена. За щастие втората е непокътната, което е истинска находка за учените. В нея има метални предмети, няколко лампи и стъклени съдове.

Тракийска гробница край Благоевград
Снимка: btvnovinite.bg

В откритата гробница определено не е погребан някой случаен. Подобни съоръжения, с такава сериозна архитектурна конструкция и с толкова богат инвентар, не са се правили често.

Старият град попада в трасето на магистрала Струма. Римската гробница се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала. За да бъде запазено селището, цялото трасе на магистралата трябва да се измести. За целта обаче ще е нужен национален референдум.

В интернет вече има група, която защитава Скаптопара. Един музей на открито тук би означавал много за националната ни история. Някои от паметниците все пак трябва да се преместят, което налага навременна реакция на реставратори и проектанти.

На мястото на уникалното откритие до дни ще дойде и комисия от Министерството на културата. То, като първа инстанция, ще се запознае с откритието и ще реши съдбата му. За да остане непокътнато, в района бди денонощна охрана.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати