Магическата книга Алдарая разкри тайните си

Магическата книга Алдарая разкри тайните си

Книгата на Сойга
Снимка: Imgur
Книгата на Сойга

Загадката на тайнствената книга Алдарая е разкрита. Мистичните ѝ писания ще променят света.

Откакто се помним, в човешката история са се появявали много мистични книги. Много от тях са неразгадани и до днес. Други изчезват безследно през вековете.

Учени, историци, окултисти и криптолози все още се опитват да разшифроват древното тайно знание. Една от най-изследваните и все още неразгадани книги е Ръкописът на Войнич. В същността си той представлява билков медицински сборник, написан на кодиран неразбираем език.

Заедно с Ръкописа на Войнич има още няколко мистични книги, които са също толкова интригуващи. Първа сред тях е Книгата на Сойга или още Алдарая.

Алдарая е магически астрологичен трактат от началото на 16 век. Тогава копие от нея е било притежание на английски математик, астроном, астролог, окултен философ и съветник на Кралица Елизабет І Джон Дий. В онези времена той притежавал най-богатата частна библиотека за времето си. Дий се смята за автор на загадъчния ръкопис на Войнич. Интересното е, че Алдарая е много по-древна, отколкото самият той дори предполага. Той посвещава много време на таблиците в Книгата на Сойга в опит да ги разгадае, но безуспешно.

Мистичната книга Алдарая се състои от общо 197 страници. Най-интересни обаче са последните страници, които съдържат 36 таблици. Всяка от тях е съставена от 36 реда и 36 колони с букви или общо 46656 букви. Те са толкова трудни за разгадаване, че дълго време се явяват истинска световна загадка.

Една от теориите е, че книгата Алдарая е създадена още по времето, когато Адам е отишъл в Рая. Там единствено архангел Михаил можел да я дешифрира.

През вековете книгата изчезва. Нейно копие е открито отново чак през 1994 година. Така криптолози и окултисти отново се залавят да разшифроват последните 36 страници.

Загадката на таблиците е решена от Джеймс Рийдс. Математик и любител на древни езотерични книги, той е част от работната група по дешифрирането на Ръкописът на Войнич. Разбивайки кода, той установява, че последните 36 страници от Алдарая съдържат списък от астрологични термини, магически заклинания и имена на ангели и демони. Писанията са толкова тайнствени, че и до днес будят страхопочитание.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати