Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Смъртта на човешките езици! Историите на последните, които ги говорят

Смъртта на човешките езици! Историите на последните, които ги говорят

1 от 4 Снимки

1. Доли Пентрит (? – 1777)


Според надгробната плоча, която може да се види и днес, починалата през 1777 година Доли Пентрит е последният човек на Земята, говорил корнски език (клон от келтския език). Според летописи тя през целия си живот не искала да научи английски и знаела само няколко израза. Последните ѝ думи били Me NE vidn cewsel Sawznek! (Аз не искам да говоря английски! ), след което издъхнала.

Приживе Доли имала лоша репутация, пушела, пиела и говорила грубо неща, които всички околни смятали, че са ругатни, но естествено никой не разбирал. От 2002 година жителите на областта Корноул, чийто оригинален език е корнският, започнали инициатива по съживяването му, която за момента върви с умерен успех;

Историята е динамична поредица от събития, които бързо, от гледна точка на учените, издигат някои народи на върха и също толкова бързо ги сриват в забвение. Заедно с тях забравяни биват и езиците, на които са говорили, оставайки по този начин историците пред истинското предизвикателство да ги разгадаят и преведат.

Според ЮНЕСКО половината от 6500-те езика, говорени днес, са застрашени от изчезване още преди изтичането на този век. Освен бурните политически процеси голяма вина за това имат и глобализацията и новият световен език – английският, който в началото на ХХ век измести от върха френския.

В крайна сметка стотици езици вече ги няма, някои от тях са изчезнали отдавна и без фанфари, но понякога смъртта на един език се записва и ние знаем точно кой последен го е говорел. Ето и историите на няколко такива хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати